Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Populärt energistöd på upp till 6 000 euro per bostad föreslås försvinna

Uppdaterad 05.09.2023 16:19.
Robert Banga borrar en bergvärmebrunn.
Bildtext Robert Banga borrar bergvärmebrunnar invid ett flervåningshus nära Botby gård i östra Helsingfors.
Bild: Markku Pelkonen / Yle

Staten har i några års tid stött husbolag och privatpersoner som har bytt till mer miljövänliga energilösningar. Den här budgeten är ändå snart slut för i år, och för nästa år föreslås inga pengar alls.

Här borras det 350 meter ned i berget i östra Helsingfors, invid ett äldre flervåningshus. Det ska bli närmare 50 bergvärmebrunnar.

Det är ett ganska stort husbolag som byter bort fjärrvärme till bergvärme, som är både billigare och mer klimatvänligt.

– Där ökar man ju självförsörjningsgraden för energi i husbolaget. Två tredjedelar kommer då antingen från luften eller från berggrunden och då behöver man köpa in mindre mängd energi utifrån, kommenterar Henrik Karlsson som är projektchef på företaget Tom Allen Senera.

Mies turvakypärä päässä katsoo kameran ohi oikealle (puolilähikuva).
Bildtext Henrik Karlsson gillar inte att det statliga stödet plötsligt verkar försvinna.
Bild: Markku Pelkonen / Yle

I praktiken kan staten stå för ungefär hälften av kostnaderna. Stödet är upp till 6 000 euro per bostad, om den är på nästan nollenerginivå – annars är det maximalt 4 000 euro per bostad.

Pengarna tar troligen slut nästa månad

Närmare 100 miljoner har öronmärkts för stöd till sådana här energirenoveringar i år.

De pengarna beräknas räcka till i ytterligare en dryg månad, och sedan är de slut. Det uppger Finansierings- och utvecklingscentralen för boendet (ARA) för Svenska Yle.

Och det blir troligen ingen fortsättning. I både Finansministeriets och Miljöministeriets budgetförslag för nästa år föreslås det att statsstödet ska upphöra helt och hållet.

– Stöd borde i allmänhet vara en kontinuitet. Politiker talar alltid om att det kommer stöd, eller att stödet tar slut. Då slutar kunderna agera och det kan bli ett stopp i ledet. Nu när byggsektorn saktar av så är det ingen bra nyhet, säger Henrik Karlsson.

På Fastighetsförbundet anser man också att stödet borde få en fortsättning.

– Politikerna skulle kunna fundera på om det är bäst att fortsätta energistöden genom att reservera pengar för det i tilläggsbudgeten. Då kunde pengarna användas ganska snart för att hjälpa byggbranschen som ser ut att få det ännu svårare, kommenterar Fastighetsförbundets vd Harri Hiltunen.

Porträtt på Harri Hiltunen, vd på Fastighetsförbundet.
Bildtext Harri Hiltunen på Fastighetsförbundet säger att de statliga subventionerna gärna kunde finnas kvar.
Bild: Markku Pelkonen / Yle

Hiltunen tillägger ändå att det är viktigt att regeringen kan prioritera som man vill.

– Vi har ett sådant olyckligt system där vi har val vart fjärde år, säger han ironiskt.

– Då är det en slags bolagsstämma där medborgarna väljer en ny regering. Vi måste förstås inse att den nya regeringen ska ha en möjlighet att ändra den ekonomiska politiken.

Experter bedömer att det i Helsingfors kommer att vara klart lönsamt att byta från fjärrvärme till bergvärme också i fortsättningen – utan statligt stöd – men att det inte är lika självklart på många andra orter där fjärrvärmen är billigare.

– En sådan här investering i energieffektiviteten har varit klart lönsam och den blir mindre lönsam utan statlig subvention. Och den kan i vissa fall till och med vara olönsam, säger Hiltunen.

Staten drar också bort stödet för byggande av laddningsinfrastruktur för elbilar. De pengarna är redan slut för i år, och de närmare 600 ansökningar som nu är i kö kommer troligen alla att förkastas.