Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Planksteken från 70-talet gör comeback – nu med mindre kött och mer grönsaker

Portion med plankstek på ett bord
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Plankan är som en tom målarduk, som du fyller med de råvaror du gillar. Plankstek är en relativt lättlagad rätt med få ingredienser.

Så här förnyar vi planksteken

Strömsös 2020-tals plankstek ser ut som retromaten från 1970-talet. Här finns en smakrik pommes duchesse, alltså spritsad potatismos som smaksätts med lite parmesanost.

Köttmängden har vi skurit ner på. Enligt de nya nordiska näringsrekommendationerna skall vi äta högst 350 gram rött kött per vecka. Vi säger alltså farväl till 200 gramsbiffen.

Enligt Strömsökocken Oskar Mendelin är cirka 100-120 gram kött alldeles tillräckligt för vilken köttportion som helst. ”De sex första tuggorna är goda, men resten är ju bara magfyllnad, så varför inte sprida ut köttet på flera dagar”.

Köttet skall enligt Oskar mest fungera som krydda. Istället för nötkött används här grisnacke, som enligt Oskar är både godare och billigare. Istället öser han på ordentligt med baljväxter, tomater och ett smakrikt kryddsmör med rostad vitlök.

Planksteken från 70-talet gör comeback - Spela upp på Arenan

Börja med att rosta vitlöken och gör sedan pommes duchesse.

Pommes duchesse

Mängd: 4 personer

Tillagningstid: 30 min, varav förberedelser 20 min

Ingredienser

  • 1 kg skalad mospotatis (gärna mandelpotatis)

  • 200 g grädde

  • 100 g mjölk

  • 100 g smör

  • 50 g finriven parmesan

  • salt

  • olivolja

  • 200 gram körsbärstomater

Instruktioner

1. Koka potatisen mjuk i saltat vatten.

2. Värm grädde, mjölk och smör tills smöret smälter.

3. Häll av vattnet och lägg potatisen tillbaka i kastrullen. Ställ kastrullen tillbaka på plattan och låt potatisen ånga i 1-2 minuter. Det här gör man för att potatismoset inte skall bli vattnigt.

4. Pressa sedan potatisen och vänd ner den varma gräddmjölken och smaka av med salt.

5. Vänd sedan ner osten och fyll purén i en spritspåse med en stjärntyll.

Potatispuré på en planka
Bildtext Pommes duchessen spritsas i valfritt mönster innan den går in i ugnen.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Rostat vitlökssmör

Mängd: 100 gram

Tillagningstid: 33 min, varav förberedelser 3 min

Ingredienser

  • 1 hel vitlök

  • 1 tsk olivolja

  • 100 g smör

  • 1 citron, skalet

  • 20 g färsk dragon eller timjan

  • salt

Instruktioner

1. Skala och kasta bort det yttre skiktet som känns lite som papper. Ha kvar skalet runt varje enskild vitlöksklyfta.

2. Skär sedan bort toppen på vitlöken så varje enskild vitlöksklyfta syns.

3. Lägg vitlöken i en muffinsplåt eller i en ugnssäker form, droppa på olivoljan och salta.

4. Täck vitlöken med aluminiumfolie och placera plåten i mitten av ugnen.

5. Baka vitlöken i 30-40 minuter på 175 grader tills klyftorna är lätt bruna och känns mjuka när du trycker på dem.

6. Låt svalna och pressa ut de rostade vitlöksklyftorna ur skalet.

7. Mosa vitlöken och rör ner den i smöret.

8. Skär örterna och finriv skalet från citronen och rör ner i smöret.

9. Smaka av med salt.

Rostat vitlökssmör på fat.
Bildtext Vitlökssmör får en mjukare och godare smak om vitlöken rostas innan den blandas i smöret.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Stekt grisnacke och grönsaker

Mängd: 4 personer

Ingredienser

  • 400-500 g kassler (grisnacke)

  • 1 kvist färsk timjan eller rosmarin

  • salt

  • svartpeppar

  • rapsolja

  • smör

  • 150 g gröna sockerärter

  • 150 g gröna bönor

  • olivolja

  • 1 citron (saften)

Instruktioner

1. Skiva grisnacken i jämna skivor. Salta och peppra.

2. Stek köttskivorna i rapsolja i cirka 2-3 minuter och tillsätt sedan smör och timjan eller rosmarin. Vänd köttet och ös med smöret. Stek ytterligare 2-3 minuter.

3. Lyft sedan köttet ur stekpannan på en tallrik, häll på fettet från pannan och låt vila 10 minuter under aluminiumfolie.

4. Stek bönorna och sockerärterna i en varm stekpanna med olja tills de får fin färg och smaka av med salt och citronsaft.

Portion med plankstek på ett bord
Bildtext Planksteken bjuder på rena smaker. Du ser vad du äter.
Bild: Carina Ahlskog / Yle

Om du vill bjuda på en vegetarisk planka kan du testa portabellosvamp. Baka en svamp per person i ugnen på 160 grader, i 15-20 minuter, med lite färska örter, till exempel timjan och persilja. Stek sedan svampen i smör så att den får en gyllenbrun yta.

Så är det bara slutfinishen kvar

Nu är det bara att lägga upp allt. Slutresultatet blir bäst om du gör det i rätt ordning.

1. Värm ugnen till 225 grader med grillfunktion.

2. Spritsa potatispurén längs ytterkanten av plankan.

3. Halvera 200 gram körsbärstomater och lägg i ugnsform, ringla över olivolja och salta.

4. Ställ plankorna i ugnen och baka dem tills purén fått fin färg, cirka 10 minuter. Baka tomaterna samtidigt.

5. Ta ut plankorna och lägg upp tomaterna på ena sidan och bönorna och sockerärterna på den andra.

6. Skär köttet i tunnare skivor och lägg det i mitten av plankan. Likadant gör du med svampen om du gör en vegetarisk version.

7. Sätt en rejäl klick med smör på köttet eller svampen.

Tips! Du kan tillreda planksteken på valfri planka, gärna av lövträd, huvudsaken är att den är hyvlad. Olja gärna in plankan i förväg och bränn av den i ugnen på 250 grader, i cirka 10 minuter. Då undviker du att köttsaften sugs in i träet.

Oljad skärbräda på ett bord
Bildtext Använd en neutral olja, till exempel rapsolja då du oljar in plankan.
Bild: Carina Ahlskog / Yle