Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Över 800 sjuka i skolmatsepidemin i Sankt Michel – konstig smak i tortillor utreds

En tallrik med en tortilla med vegetarisk sås på. Under den en skolmatsalsbricka av blå plast.
Bildtext Tortillabröd misstänks ha orsakat symtpomen. Arkivbild.
Bild: Yle / Mikko Koski

I mitten av augusti insjuknade över 800 elever och anställda vid 18 olika skolor i Sankt Michel efter att ha ätit vegetariska tortillor under skollunchen. Tortillabröden misstänks ha orsakat symptomen.

Efter att ett antal skolelever blev sjuka av skolmat i Sankt Michel den 16 augusti gjordes en enkät bland elever och anställda på skolorna i staden. Enligt enkäten som genomfördes av den lokala miljöhälsovården tillsammans med Institutet för hälsa och välfärd (THL) fick hela 812 personer i 18 skolor symptom som illamående, magknip och huvudvärk efter att ha ätit skolmat den dagen.

Orsaken till symptomen tros vara de vegetariska tortillor som serverades i så gott som alla av skolor i Sankt Michel den dagen, uppger staden i ett pressemeddelande.

I en skola för klasserna 1–6 i stadsdelen Urpola serverades annan mat och där var symptomen så gott som obefintliga, konstaterar staden: endast en elev uppgav sig ha haft magknip efter skolan den 16 augusti.

En del elever uppger också att tortillabröden smakade annorlunda än vanligt. Enligt vissa uppgifter ska tortillorna ha smakat tvål eller tvättmedel.

I laboratorietest har det visat sig att en del av bröden luktade ättika. Tillsvidare har undersökningar vid livsmedelsverket inte hittat något som förklarar tortillabrödens smak och lukt eller de symptom som har rapporterats.

För största delen av de som insjuknade kom symptomen inom en timme efter lunchen och i medeltal gick symtomen om på under 12 timmar.

Förutom de vanligaste symptomen som magsmärtor, illamående och huvudvärk rapporterade också över hundra elever att de drabbades av diarré medan närmare 100 fick kräkningar och/eller muskelvärk. Blod i avföringen förekom hos ett tiotal elever.

Över 30 anställda rapporterade också symptom med ungefär samma fördelning som bland eleverna: magknip och illamående var de vanligaste symptomen.

Arbetet med att utreda vad som orsakade sjukdomsfallen fortsätter.