Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Brigadgeneral i avsked dömd för våldtäkt

Mauri Koskela tittar åt sidan. Han bär glasögon och har en öronsnäcka i örat.
Bildtext Mauri Koskela har gjort en lång karriär inom försvarsmakten, men har nu av Södra Österbottens tingsrätt dömts för våldtäkt. Arkivbild.
Bild: Inna Borodaieva / AOP

Södra Österbottens tingsrätt har dömt en officer i avsked till nästan två års ovillkorligt fängelse för våldtäkt och vapenbrott.

Södra Österbottens tingsrätt har dömt Mauri Koskela, brigadgeneral i avsked, för våldtäkt och skjutvapenbrott till ett och 11 månaders ovillkorligt fängelse.

Åklagaren hade yrkat på straff för grov våldtäkt, men tingsrätten ansåg inte att gärningen som helhet var grov. Offrets och Koskelas berättelse gick stick i stäv mot varandra. Enligt tingsrätten fanns det ändå ”inget rimligt tvivel” angående Koskelas skuld.

Koskela nekade till anklagelserna.

Målet behandlades bakom lyckta dörrar, men enligt tidningen Ilkka-Pohjalainens uppgifter ska våldtäkten ha ägt rum på nyårsafton. Det innebär att fallet prövades enligt äldre lagstiftning. Sexualbrottslagstiftningen förnyades vid årsskiftet.

Separata vapenbrott

Rätten befann Koskela också skyldig till skjutvapenbrott. Han hade bland annat ett militärgevär och en Mauser-pistol som han inte hade licens för. Dessutom förvarade han flera vapen i ett olåst skåp, i lådan under en bäddsoffa och i källarskrubben i ett flervåningshus.

De vapen som konfiskerades hos Koskela konstaterades förverkade till staten.

Eftersom domen var mindre än två år mister Koskela inte sin militära rang och han beordrades inte att fängslas omedelbart.

Koskela har gjort en lång karriär inom försvarsmakten. Han har också varit ordförande för Finlands Fredsbevararförbund rf och han har beviljats kommendörstecknet av Finlands Vita Ros orden.

Mauri Koskela har också varit kommundirektör i Enontekis.

Källa: Yle Uutiset