Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Hangö stadsstyrelse vill utreda försäljning av Lappviklägenheter

Trappa till våningshus i Lappvik.
Bildtext När staden tog över Lappvikhuset var bara nio lägenheter uthyrda.
Bild: Johanna Lindholm / Yle

Hangö ska utreda möjligheten att sälja en del av bostäderna i stadens flervåningshus i Lappvik. Det föreslår stadsstyrelsen.

Hangö tog hösten 2022 över nästan hela akitestocken för husbolaget Asunto Oy Lappohjan Vuokratalot. Husbolaget ägdes tidigare av den ryske oligarken Boris Rotenberg.

Nu blir flervåningshusen dyra för staden.

Bara runt 20 av 60 lägenheter är nu uthyrda och ger staden hyresintäkter. På samma gång måste staden betala bostadsvederlag för alla lägenheter.

Minuset i kassan för år 2023 blir runt 130 000 euro, visar stadens prognos.

Lägenheter i dåligt skick

Det finns inte så många lägenheter kvar som staden kan hyra ut. Flera av dem är nämligen i så dåligt skick att de behöver renoveras.

Nu är tanken att Hangö stad ska reda ut i vilken grad staden kan sälja lägenheter för att få in pengar för att renovera andra lägenheter som staden sedan eventuellt kan hyra ut, berättar stadsdirektör Denis Strandell.

Ett flervåningshus i Lappvik som kallas för oligarkhus. På bilden syns en bil där invånare håller på att sätta saker i då de ska flytta.
Bildtext Invånarna i husen på Hamnvägen i Lappvik hamnade i kläm då ägaren, den ryske oligarken Boris Rotenberg, påverkades av västvärldens sanktioner på grund av Rysslands krig mot Ukraina.
Bild: Paula Tiainen / Yle

”Efterfrågan på hyresbostäder växer”

Denis Strandell tror att det finns efterfrågan på hyreslägenheter i Lappvik i framtiden. Han nämner sjöbevakningsstationen, Port of Lappvik och också hamnen.

– Om hamnen hittar en eller flera verksamhetsformer som behöver arbetskraft tror jag att det finns en genuin efterfrågan på hyresbostäder.

Stadsstyrelsen godkände på sitt möte den 4 september en tilläggsbudget på 130 000 euro till bostadsbolaget. Som ett tillägg godkände styrelsen Eira Salos (Saml) förslag att staden utreder möjligheten att sälja en del lägenheter.

Ärendet går nu vidare till stadsfullmäktige.

Diskussion om artikeln