Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Talman Halla-aho tänker inte lägga sig i språkbruket under riksdagens rasismdebatt: ”Riksdagen är ingen obsklass”

Uppdaterad 05.09.2023 14:24.
Riksdagens talman Jussi Halla-aho i kostym.
Bildtext Talman Jussi Halla-aho mötte medier i rikssalen på tisdag eftermiddag.
Bild: Silja Viitala / Yle

På onsdag debatterar riksdagen regeringens åtgärder mot rasism. Inför debatten säger talman Jussi Halla-aho (Sannf) att tröskeln för att blanda sig i kränkande språkbruk är hög.

Regeringens meddelande om främjande av likabehandling, jämställdhet och icke-diskriminering väntas leda till häftig debatt och förtroendeomröstning i riksdagen. Debatten hålls på onsdag och på fredag röstar riksdagen om att fälla regeringen eller enskilda ministrar.

Isabella Biorac Haaja förklarar vad regeringens meddelande mot rasism egentligen handlar om. - Spela upp på Arenan

Vid en presskonferens på tisdagen sa riksdagens talman Jussi Halla-aho att han har hög tröskel för att blanda sig i ledamöternas språkbruk under debatten.

– Riksdagen är det heligaste av heligt i en representativ demokrati. Det här är ingen obsklass eller eurovisionsuttagning där talmannens roll är att betygsätta ledamöterna. Talmannens roll är i första hand att säkra riksdagsledamotens grundlagsskyddade rättighet att föra fram de ståndpunkter som fått folket att välja honom eller henne, sa Halla-aho.

Enligt grundlagen ska ledamöterna uppträda sakligt och värdigt och utan att kränka andra. Om en ledamot bryter mot detta, kan talmannen påpeka detta eller förbjuda ledamoten att fortsätta tala.

Efterlyser god diskussionskultur

Inom Halla-ahos parti Sannfinländarna finns flera riksdagsledamöter som är dömda för hets mot folkgrupp, bland dem Halla-aho själv. Under presskonferensen redogjorde han för sin syn på en god diskussionskultur.

– Jag hoppas att vi kan hålla oss till en god diskussionskultur och låta bli att ifrågasätta legitimiteten hos dem som är av annan åsikt. Det finns olika åsikter i den här frågan och jag hoppas att ledamöterna istället för att angripa varandras rätt att yttra sig hellre försöker övertyga allmänheten med egna argument.