Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Fjalle och Michaela bygger om en gammal båt – här finns golvvärme i duschen och en joystick att styra med

Efter ett par års hårt arbete har Borgåborna Fjalle och Michaela Holmströms risiga gamla båt förvandlats en flytande sommarstuga. I sommar har de vistats fyra månader i sträck i båten.

Borgåborna Fjalle och Michaela Holmström hittade en ny hobby under coronapandemin: att renovera och bygga om gamla båtar.

Just nu fixar de på sitt andra projekt tillsammans, båten Belinda. Den var bekant för Fjalle Holmström sedan tidigare och när den blev till salu för tre år sedan visste han att han åtminstone ville gå och titta.

– Jag har hela barndomen åkt båt i Borgå skärgård och den har alltid åkt här. Som liten tyckte jag att den var häftig.

ett par på en båt
Bildtext Att rusta upp Belinda är en kär, men dyr, hobby för Fjalle och Michaela Holmström som vanligtvis bor i ett småhus i Borgå.
Bild: Edith Krohn / Yle

Paret Holmström har sedan köpet jobbat nonstop med Belinda och båten har genomgått en omfattande metamorfos.

I dag har båten de allra flesta moderna bekvämligheter. Köket är byggt med vanliga köksstommar och har spis, diskho och kylskåp med frys. I det kaklade badrummet finns vattentoalett, dusch och golvvärme.

En man visar bild på en båt från telefonen.
Bildtext Belinda stod på en båtkyrkogård när Holmströms köpte henne.
Bild: Edith Krohn / Yle

– Här finns ingen tvättmaskin men allt annat har vi. Det är inte så annorlunda i jämförelse med att bo i hus, berättar Michaela Holmström.

Vid köpet var båten i risigt skick och låg på en båtkyrkogård. Den var full med skräp och skrot och allt var ruttet och mögligt. Andra köpare kanske skulle ha backat från köpet, men det gjorde inte Holmströms.

Båten Belinda har överlevt både krig och förlisning

Gör allt själv

Fjalle Holmström planerar, bygger och letar efter lösningar som kan passa i båten. Mycket han använder är egentligen tänkt att användas i något helt annat syfte. Till exempel handtaget på wc-dörren är egentligen tänkt för en traktordörr.

Också på kontrollpanelen syns hans uppfinningsrikedom. Där har han installerat en joystick som styr rodret och fjärrstyrning som gör att han kan styra båten från vartenda litet hörn på båten.

– Jag har pysslat med grejer sedan jag var liten. Byggt och meckat, berättar Fjalle Holmström som jobbar som långtradarchaufför men som i grunden är utbildad husbyggare.

En hand styr en joystick på en kontrollpanel i en båt.
Bildtext Joysticken som man styr båten med är en ovanlig lösning. Den har Fjalle Holmström inte sett att någon annan båt har.
Bild: Atte Henriksson / Yle

I båten finns en dieselkamin som används för att värma vattnet, golvet och båten via flera element.

Båten är utrustad med en 5,5 kilowatts dieselgenerator som paret använder när behovet av el är större, till exempel vid dammsugning.

I vanliga fall lever de så gott som på 12 volt. Strömmen kommer från solpaneler på båten och lagras i flera stora batterier.

Så här stor och tung är Belinda

Förhållandena gör att livsstilen på båten blir mera långsam och asketisk. Det bryter ekorrhjulet i vardagen då man måste kämpa lite för att till exempel få kaffe på morgonen, berättar Michaela Holmström.

– Vi har en 12 volts kaffekokare. Med den tar det kanske en halvtimme att brygga kaffe, förklarar hon.

Katten blir ibland sjösjuk

Paret Holmström ska i höst återuppta arbetet med att fixa på båten. De tog en paus i arbetet i våras för att kunna njuta av sommaren och har bland annat åkt båt till Lovisa, Ekenäs och Hangö.

Ett par som står framför en båt.
Bildtext Varken krig eller isflak har stoppat båten Belinda. Det brukar Fjalle Holmström påminna sig själv om när det blåser upp till storm. ”Den har klarat sig såhär länge, så lite små vågor ska inte vara så farligt.”
Bild: Edith Krohn / Yle

Nu, efter fyra månader i båten, ska de flytta tillbaka till sitt hus. Fjalle skulle gärna stanna lite längre i båten, men Michaela längtar hem. Antagligen gör parets hund och katt det också.

– Katten kan bli lite sjösjuk om det gungar länge. Hunden har varit med och gungat ända sedan den var valp, berättar Fjalle Holmström.

Han väntar redan på att nästa båtsäsong ska börja, i praktiken efter att isarna går i vår.

– Det bästa är friheten. Man kan fara vart som helst och ha sitt hem och allt man behöver med sig, säger han.