Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Vem var först, örnen eller människan? Det här gäller om havsörnen bygger bo på din tomt

Merikotka hetkeä ennen vapauttamista luontoon.
Bildtext Det blir vanligare att havsörnen bygger bo nära människan. Det kan orsaka problem både för örnen och människan.
Bild: Johanna Manu / Yle

Havsörnen kan sätta i käppar i hjulet för byggrätten. Människan kan i sin tur omedvetet förstöra häckningen. Nu finns fler havsörnar än någonsin i Skärgårdshavet och en del bygger bo nära stugor.

Det har blivit vanligare att örnen bygger bo nära en sommarstuga eller ett hus, säger Jouko Högmander som är biolog och pensionerad naturskyddare.

Om du upptäcker ett örnbo uppmanar Högmander dig helt enkelt att lämna det i fred. Annars kan häckningen misslyckas.

– Det kan hända att man helt oavsiktligt skrämmer bort örnen från boet och då kan det ta timtal innan örnen vågar landa i boet på nytt, säger Jouko Högmander.

En man med grått hår i glasögon står och se mot horisonten.
Bildtext Om havsörnen lämnar boet kan ägg eller ungar bli attackerade av korpar och kråkor och då misslyckas häckningen, säger biologen Jouko Högmander. Den känsligaste tiden är i början av häckningssäsongen som börjar i mars, säger Högmander.
Bild: Cecilia Juuti / Yle

Alla stora rovfåglars bon, såsom havsörnens, fiskgjusens och kungsörnens, är fredade i naturskyddslagen. Det betyder att byggrätten kan påverkas om en havsörn har byggt bo på din tomt.

Därför kan det vara bra att meddela eventuella köpare av tomten om det finns ett örnbo där, säger Högmander.

– Om man följer lagen borde man undvika att bygga så länge örnboet finns kvar. Men å andra sidan är det frågan om vem som kommer först. Om du har byggt på din tomt och örnen kommer dit sedan och bygger bo nära din sommarstuga, då har du rätt att vistas där och örnen måste anpassa sig.

I bästa fall, eller i värsta fall, hur man vill se det, kan örnen stanna kvar väldigt länge.

Jouko Högmander, biolog

Också den närmaste omgivningen kring ett havsörnsbo är fredad året om. Det betyder att man inte får fälla träd där, säger Högmander.

– Huvudprincipen är att ett skogsområde med en radie på 50 meter kring boet borde lämnas orört.

Lägg korten på bordet om du säljer

Fastighetsmäklaren Rabbe Holmberg ser havsörnar dagligen i Åbolands skärgård, men hittills har fåglarna inte orsakat problem för fastighetsaffärer.

Holmberg äger fastighetsbyrån Åbolands fastigheter, och under sin karriär kommer han på endast ett fall där det fanns ett bo nära huset som var till salu. Då ville köparna veta hur boet påverkar byggrätten och hur man får fälla träd på tomten innan de fattade beslut om att köpa.

– Ingen affär har gått i stöpet på grund av ett havsörnsbo. Men om stammen blir ännu större så antar jag att det kan bli ett problem med tiden, säger Rabbe Holmberg.

En man i grått hår med glasögon.
Bildtext Hittills har inte havsörnen orsakat problem för fastighetsaffärer i skärgården, säger mäklaren Rabbe Holmberg.
Bild: Pontus Nyqvist/Yle

Om boet kommer som en överraskning för nya tomtägare kan det påverka hur ägarna får utnyttja fastigheten. Därför är Holmberg av samma åsikt som Jouko Högmander och uppmanar säljare att meddela mäklaren om örnbon.

– Om det finns ett bo i närheten är det klart att det påverkar en potentiell köpare. I så fall är det bäst att lägga korten på bordet.

Måste man meddela om ett havsörnsbo till köparen?

– Inte vet jag om man måste, men det hör till god ton att berätta allt som man känner till som kan påverka ett köp och inverka på en blivande köpares beslut. Havsörnen hör till de sakerna, definitivt.

Bebodda havsörnsbon i 60 år

Det varierar hur många år havsörnen trivs i ett och samma bo. Enligt Jouko Högmander kan det hända att örnen trivs i bara ett år, men ofta häckar de på samma ställe år efter år. Ibland kan den ta paus i ett år och komma tillbaka till boet igen.

– I bästa fall, eller i värsta fall, hur man vill se det, kan örnen stanna kvar väldigt länge. Vi känner till ett havsörnsbo i Houtskär som har varit bebott åtminstone från början av 60-talet, eventuellt mycket tidigare, säger Jouko Högmander.

Huvudet av en havsörn skymtar från sitt bo.
Bildtext Havsörnsbo på Åland.
Bild: Niclas Nordlund/Privat.

Enligt Högmander har effektiva skyddsåtgärder av havsörnen gjort att stammen idag är mycket stark både i Skärgårdshavet och i hela Finland.

– Nu har vi har fler havsörnar än det någonsin har funnits under den tid då man har inventerat fåglarna i Finland.

Hur livskraftig måste örnstammen bli för att reglerna ska lättas upp?

– Havsörnen är inte längre utrotningshotad. Trots det har lagstiftare ansett att alla stora rovfåglar behöver ett effektivt skydd. Svaret på frågan är att troligtvis kommer lagstiftningen inte lättas upp på något vis.

Diskussion om artikeln