Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Dricksvattnet ska kokas i Monå

Dricksvatten och vatten som används vid matlagning ska kokas i 5-10 minuter i Monå, Nykarleby. Det har konstaterats Koliforma bakterier i ett vattenprov från 4.9.2023.

Knuts vattenandelslag, som förser Monå i Nykarleby med hushållsvatten, kommer att inleda klorering av hushållsvattnet. Processen kan medföra en lukt av klor. Klor används i syfte att döda skadliga mikrober.

Det går fortsättningsvis bra att tvätta sig med vattnet samt att använda vattnet till disk, men Miljöhälsan Kallan uppmanar användarna att torka disken omsorgsfullt.

Relaterat

Kranvattnet i Nykarleby måste kokas på grund av koliforma bakterier

Miljöhälsan Kallan meddelar att dricksvattnet i Nykarleby måste kokas på grund av att man hittat koliforma bakterier i ett vattenprov som tagits på torsdagen. Det här innebär att allt dricksvatten och allt vatten som används i matlagningen ska kokas i 5-10 minuter.

Man kan både tvätta sig normalt med vattnet och diska kärl med vattnet, men kärl som diskats måste vara helt torra innan man använder dem igen.

Uppmaningen att koka vattnet gäller tills vidare och nya vattenprover tas idag fredag. Miljöhälsan Kallan har hand om hälsoinspektionen och veterinärvården i Pedersöre kommun, Jakobstad, Nykarleby och Larsmo.

Nykarleby stad tar ställning för pälsnäringen

Nykarleby vill trygga pälsnäringens framtid. På måndagen godkände stadsstyrelsen ett ställningstagande som skickas till Finlands regering.

– Vi vill visa vårt stöd, säger styrelsens ordförande Siw Blomqvist-Frostdahl (SFP).

Fågelinfluensan utgör ett allvarligt hot mot branschen och åtgärder som tas behöver vara tillräckliga för att trygga pälsindustrins aktörer, skriver man i ställningstagandet.

Omkring 15 procent av Nykarlebys totala intäkter kommer från pälsindustrin.

Jakobstadsregionen skjuter upp beslut om eget sysselsättningsområde

De fem kommunerna i Jakobstadsregionen skjuter upp beslutet om att bilda ett eget sysselsättningsområde.

Enligt Jakobstads stadsdirektör Anne Ekstrand vill man vänta ut förhandlingarna om ett område som skulle täcka hela Österbotten. Den kommunala samarbetsnämnden tar upp ärendet på nytt om två veckor, den 10 oktober.

Från och med 2025 överförs ansvaret för arbets- och näringstjänsterna till kommunerna. Mindre kommuner kan gå samman i sysselsättningsområden som ordnar tjänsterna.

Kommunerna ska välja vilket område de vill höra till inom oktober. Hittills har Vasa och Korsholm erbjudit sig att agera värdkommun för sysselsättningsområden.

Mera: Sysselsättningsreformen riskerar att splittra Österbotten – maktfördelningen är en stor stötesten

Kollage av fyra personer.

Geritrim omställningsförhandlar på grund av välfärdsområdets beslut

Geritrim inleder omställningsförhandlingar med hela personalen i Kristinestad och Nykarleby. Geritrim erbjuder geratrisk vård och rehabilitering. Sammanlagt berörs cirka 80-85 personer.

Orsaken är att Österbottens välfärdsområde som är Geritrims huvudsakliga kund har meddelat att de kommer dra in på sina klientplatser både i Kristinestad och Nykarleby. I praktiken har klientströmmen till de två enheterna upphört efter att beslutet fattades den 21 augusti.

I ett pressmeddelande säger vd Tony Westerlund att de i praktiken nu står med tomma vård- och rehabiliteringsplatser och en för stor personalstyrka i förhållande till klientantalet vilket anses vara ohållbart i längden.

Fram tills nu säger man att samarbetet med välfärdsområdet har fungerat bra.

Järnvägsspår som leder till Kaskö hamn.

Vasa hamn och Kasköbanan får pengar om regeringens budgetförslag går igenom

Pengaregn över Österbotten i regeringens budgetförslag.

Vattnet i Monå behöver inte längre kokas

Dricksvatten från Knuts vattenandelslag i Monå i Nykarleby behöver inte längre kokas, meddelar Miljöhälsan Kallan.

Förra veckan upptäcktes både koliforma bakterier och enterokocker i vattnet. I ett uppföljande prov som togs i måndags fanns fortsättningsvis en koliform bakterie. Men i provet som togs igår på torsdagen fanns inte längre några koliforma bakterier.

Hushållsvattnet kan därmed åter användas helt normalt.