Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Nu har du rätt att få vård inom två veckor – så här fungerar vårdgarantin i praktiken

Laura Törnroos förklarar den nya vårdgarantin på under en minut. - Spela upp på Arenan

Vårdgarantin för icke-brådskande vård skärptes den 1 september i hela Finland. Nu ska du få vård inom två veckor efter den första kontakten med hälsovården.

Garantin gäller icke-brådskande vård för både fysiska och psykiska hälsoproblem såsom sjukdomar, skador, försämrad funktionsförmåga eller komplikationer i samband med långtidssjukdom.

Den gäller inte bland annat vård- och rehabiliteringsplaner, förebyggande hälsovårdstjänster eller vård för att få intyg. Brådskande vård fås fortfarande när det behövs.

De skärpta tidsgränserna som vårdgarantin innebär berör välfärdsområden, Studenternas hälsovårdsstiftelse (SHVS) och Enheten för hälso- och sjukvård för fångar.

Experter vid Institutet för hälsa och välfärd tror ändå att vårdgarantin inte kommer att kunna uppfyllas på alla håll i landet. Vid Österbottens välfärdsområde har man redan konstaterat att det inte är möjligt.

Om vårdgarantin inte uppfylls kan välfärdsområdet få en anmärkning. Planen är dessutom att vårdgarantin ska skärpas ännu mer i november 2024.

Se videon för att få veta mer!

Diskussion om artikeln