Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Fortsätter guldhjältarna Nico Rönnberg och Jac Karlsson i BK-46? Tränaren lever i ovisshet: ”Nico var lite omotiverad redan i fjol”

Nico Rönnberg och Jac Karlsson.
Bildtext Fortsätter Nico Rönnberg och Jac Karlsson? Det är den stora frågan för BK-46 inför handbollssäsongen.
Bild: Newspix24/Kalle Parkkinen

Nyckelfråga inför handbollssäsongen i Karis: Hittar Nico Rönnberg och Jac Karlsson motivationen? Tränaren Andreas Rönnberg säger att han inte har försökt övertala sin bror att fortsätta.

Med mindre än två veckor till premiären i FM-ligan i handboll har regerande mästaren BK-46 stora skor att fylla på nio meter.

Det är högst oklart om Nico Rönnberg och Jac Karlsson – de två största guldhjältarna tillsammans med målvakten Mikael Heinonen – fortsätter.

– Klubben för en diskussion med båda två. Nico var ganska omotiverad redan i fjol och ville ha hela sommaren på sig för att fundera nu. Åldern kommer emot för Jac och motivationen tryter också för honom, men han är i bra form fysiskt. Det var osäkert om han lägger skorna på hyllan efter förra guldet och vi har inte velat stressa honom, men det är möjligt att han kommer med, säger tränaren Andreas Rönnberg till Yle Sporten.

Rönnberg säger att det inte har pågått en intern övertalningskampanj i familjen med lillebror Nico.

– Det var egentligen först i slutspelet som han började ta det på allvar i fjol. Alla vet om hans stora talang och att han är Finlands bästa spelare, men om man märker på honom att det inte är lika roligt som det har varit, så försöker jag inte pressa honom.

– Han måste bestämma själv om han vill spela. Jag vill ha motiverade spelare, och jag hoppas att både han och Jac hittar drivet för att vara med minst ett år till.

Ser en gräns för besked

Rönnberg säger att han hoppas på besked så snart som möjligt.

– Om jag hade fått sätta en bakre tidsgräns så hade det varit vid första träningen för säsongen – och den var för fem–sex veckor sedan – men man får kompromissa i finsk handboll. Jag skulle helst få med dem rätt omgående för att de ska kunna bidra på allvar om en dryg månad då vi spelar vår första match i Europacupen.

Andreas Rönnberg i BK-46.
Bildtext Andreas Rönnberg har lett BK-46 till dubbla ligaguld i handboll efter en lång paus.
Bild: Newspix24/Kalle Parkkinen

Hur är det här läget för dig som tränare?

– Det är långt ifrån optimalt. Jag tycker mest synd om spelarna som är på plats, har en bra attityd och tränat hela sommaren. Det blir lite fel mot de spelarna då vissa inte har varit med, men alla begriper att läget blir annorlunda om de äldre och rutinerade slutar på samma gång.

Klubbens ordförande Roger Roos säger att förhandlingarna är under arbete.

– Vi jobbar på det fortfarande och vi har gett ett bud. Vi hoppas och tror att vi kommer överens. Vi har diskuterat fram och tillbaka om en deadline och det är förstås så att vi gärna skulle ha det under kontroll.

Tunt i mittförsvaret

Andreas Rönnberg har varit tränare för BK-46 sedan 2019 och den här sommaren har varit den mest ovissa så långt. Utöver Jac Karlsson och Nico Rönnberg har Linus Sjöman och Robin Sjöman trappat ner.

– Båda har sagt att de håller i gång lite med akademin. Förhoppningen är att de tränar lite med oss och kan ställa upp om det dyker upp skador.

Rony Léven har gått till SIF, Markus Ojala till Dicken, Albert Lindholm slutade mitt under förra säsongen och Oscar Kihlstedt – en annan veteran – kommer knappast att spela mer handboll.

– Han var skadad och borta nästan hela fjolåret. Han kan träna för fullt, men orkar inte med en skada till och lång rehab så det känns osäkert om det blir mer handboll för honom. Vi har pratat med honom, men det ser mer dystert ut på den fronten än med Nico och Jac.

Oscar Kihlstedt spelar handboll.
Bildtext Oscar Kihlstedt var inte på planen då BK-46 bärgade guldet i våras.
Bild: Kalle Parkkinen/Newspix24/Handbollsförbundet

Just nu har BK-46 lyft in en del A- och B-juniorer för att fylla träningarna.

– Tidigare har vi haft lyxen att ha två duktiga lag på träning då vi har spelat och tränar taktik, men utan de äldre märker man att nivån faller. De unga killarna är inte riktigt redo för att spela i ligan ännu.

I truppen finns mittsexan Igor Skyba kvar, men han är för tillfället den enda spelaren som behärskar att spela i mittförsvaret.

– Just nu har vi tappat Oscar, Jac och Robin på den positionen. Vi har för få försvarstyper. Det behövs spelare som kan stå emot med sin fysik. Det känns lite oroväckande, säger Rönnberg.

Laget har inte pratat om mål

Efter två raka handbollsguld medger Rönnberg att det inte går att spika en målsättning för BK-46 just nu.

– I det här skedet brukar vi ha satt upp mål i laget, men efter den här osäkra sommaren har vi inte talat om det. Vi avvaktar om vi får in någon till före seriestarten.

Hur ser du på motståndarna?

– Cocks ser ut att satsa lite på egna juniorer och känns lite klenare, GrIFK har tappat några viktiga spelare. Det känns som att flera lag har tappat och fått lappa med egna juniorer. Känslan är att serien kan bli jämnare.

Och behövs åtminstone en av Jac och Nico för att BK-46 på allvar ska gå för guld?

– Det skulle ge en annan trygghet, och jag hoppas på det. Vi har tagit två raka guld och om man tittar på de andra känns det på förhand som att det skulle krävas mindre för att ta titeln i år.

Diskussion om artikeln