Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Var fjärde småhusägare har bytt ut oljepannan med hjälp av stöd – och effekterna på klimatet har varit stora

En flygbild av olika småhus i ett litet villaområde i grönska
Bildtext De energisnålaste sätten att värma hem är jordvärme, värmepumpar eller solpaneler och många väljer nu dessa alternativ i stället för de gamla fossila värmesystemen.
Bild: Lopen kunta

Nästan var fjärde finländska småhusägare med fossil uppvärmning har bytt bort oljepannan eller naturgasuppvärmningen i sina hem under de tre senaste åren. Det visar statistik från NTM-centralen, som erbjuder stöd till småhusägare.

Sedan hösten 2020 har småhusägare i Finland kunna få stöd från NTM-centralen för att byta bort oljepannan eller naturgasuppvärmningen i sina hem (stödet för att avlägsna naturgasen infördes i fjol).

Stödet kan ges till småhusägare som byter bort sin fossila uppvärmning mot någonting klimatvänligare. Bidragsbeloppet är antingen 2500 euro eller 4000 euro.

Stödet är en del av Finlands mål att kraftigt minska sina koldioxidutsläpp och hittills verkar stödet haft en stor inverkan.

– Vår uppfattning här på NTM-centralen är att det här stödet har haft en ganska stor inverkan på finländarnas vilja att byta bort sin olje- eller gasuppvärmning, eftersom vi har mottagit så många ansökningar, säger Sabina Mäki, specialsakkunnig vid NTM-centralen.

Beräkningar visar att det har varit ekonomiskt lönsamt

På tre år har NTM-centralen fått över 30 000 ansökningar, varav cirka 24 000 i nuläget har hunnit godkännas.

– Inverkan på klimatet och antalet arbetstillfällen har troligtvis varit betydande, säger Mäki.

År 2021 stod uppvärmningen för 5,4 procent av Finlands utsläpp och varje oljeuppvärmt småhus förbrukar i genomsnitt 2 220 liter olja per hus. De årliga utsläppen uppgick ännu ifjol till cirka 750 000 ton koldioxid.

Dessutom visar beräkningar att det är väldigt ekonomiskt lönsamt och en väldigt rimlig investering att byta bort oljan, speciellt om värmesystemet redan är gammalt.

Cirka 100 000 småhus värms ännu upp med olja

De som byter bort oljepannan eller gasuppvärmningen byter den oftast till olika luft-, vatten- och jordvärmepumpar samt fjärrvärme.

I nuläget har ungefär 25 procent av alla småhus bytt ut sin oljepanna under de här tre åren stödet varit i kraft, men ännu återstår cirka 100 000 småhus med oljeuppvärmning.

Stödet är i kraft fram till hösten 2025, så ännu finns tid att söka, men det är endast cirka 11 000 hushåll som stödet ännu räcker till, säger Mäki.

– Vi hade många ansökningar i början när stödet startade år 2020 och sen igen våren 2022 när Ryssland inledde sitt anfallskrig i Ukraina. Men vi vet inte om stödet fortsätter efter de här två åren, säger Mäki.

Av den orsaken ser Mäki gärna att den som har fossil uppvärmning i sitt hem tar sig en ordentlig funderare.

– Nu är det en riktigt bra tidpunkt att fundera om du vill investera i det här och söka det här stödet, när energipriset också är väldigt oförutsägbart.

Också hushållsavdraget kan användas för byte av uppvärmning

Förutom NTM-centralen stöd till småhusägare så finns det också stöd för byte av energisystem i det uppdaterade hushållsavdraget och ett stöd som ges av staten till husbolag och privatpersoner för mer klimatvänliga energilösningar.

Det sistnämnda stödet verkar dock inte få en fortsättning efter det här året, medan det förstnämnda är tidsbundet och gäller fram till 2027.

På NTM-centralen sidor kan du läsa mera om stödet för att byta bort oljeuppvärmningen eller naturgasuppvärmningen i hemmet.

Diskussion om artikeln