Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Amnesti för katalanska separatister är ”kungamakaren” Puigdemonts villkor för att stödja en socialdemokratisk regering i Spanien

EU-parlamentsledamoten Carles Puigdemont och Spaniens andra vice premiärminister och Sumars partiledare Yolanda Diaz .
Bildtext EU-parlamentsledamoten Carles Puigdemont och Spaniens andra vice premiärminister och Sumars partiledare Yolanda Diaz. Vänsterblocket behöver Puigdemonts parti för att bilda en regering.
Bild: EPA-EFE

Den katalanske separatistledaren Carles Puigdemont kräver amnesti för hundratals aktivister. Aktivisterna står inför rättsliga åtgärder till följd av försöken att utropa Katalonien till en självständig region 2017.

Carles Puigdemont, som plötsligt har fått en potentiell roll vid regeringsbildandet i Spanien, säger att behandlingen av katalanska separatister är helt avgörande för att hans JxCat-parti ska stödja den tillförordnade premiärministern Pedro Sánchez för ytterligare en mandatperiod.

År 2017 ledde Puigdemont Kataloniens regionala regering som ensidigt förklarade regionen självständig efter en folkomröstning som centralregeringen i Madrid hade förbjudit.

Efter det lämnade Puigdemont Spanien för att undvika åtal och lever nu i självpåtagen exil i Belgien.

Sánchez regering har krävt att Puigdemont ställs inför rätta i Spanien.

Nu försöker högerns Feijóo bilda regering – men tros inte klara av det

Det högeroppositionella partiet Popular Party (PP) vann flest mandat i valet i juli men varken PP eller Sánchez socialdemokratiska parti PSOE fick den majoritet på 176 mandat som behövs för att regera.

Kung Felipe VI har uppmanat PP-ledaren Alberto Núñez Feijóo att försöka bilda en ny regering men han ser inte ut att få ett tillräckligt stöd vid parlamentets omröstning som planeras till den 27 september.

Sedan blir det Sánchez socialdemokrater som får försöka bilda regering

Om Feijóo misslyckas blir det Sánchez som får försöka bilda regering. PSOE och dess vänsterallierade Sumar kan samla ihop en fungerande majoritet i parlamentet om de vinner stöd från katalanska och baskiska separatistpartier, inklusive Puigdemonts JxCat.

Puigdemonts parti blev alltså oväntat ”kungamakare” efter parlamentsvalet i Spanien i juli.

Sánchez sa på måndagen att det är dags att justera misstag som begåtts i det förflutna gällande Katalonien. Hans välvilja gentemot katalanska separatister ses ändå med en viss misstro.

PP:s ledare Feijóo har konstaterat att Sánchez hellre regerar med en person som flyr rättvisan - en hänvisning till Puigdemont - än med högern.

– Vem är ansvarig och vem bestämmer vem som ska bli nästa premiärminister? Puigdemont, sa Feijóo hånfullt på tisdagen.

Om ingen kandidat säkrar majoritet inom två månader efter den första omröstningen den 27 september, måste det utlysas nyval i Spanien.

Källa: AFP