Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Finlands Kommunistiska Parti överger inte sina symboler även om de skulle kriminaliseras – vice ordförande: ”Vi måste vara modiga”

Veikko Laine håller i falggan för FKP:s avdelning i Rusko
Bildtext Här kan man se flaggan för FKP:s avdelning i Rusko.
Bild: David Fagerudd / Yle

Regeringen vill utreda möjligheterna att kriminalisera bland annat kommunismens symboler när de används för att främja partiets ideologi. Det här nämns i regeringens meddelande mot rasism. FKP kallar förslaget odemokratiskt.

I regeringens meddelande om främjande av likabehandling, jämställdhet och icke-diskriminering står det: ”Möjligheterna att kriminalisera åtminstone nazismens och kommunismens symboler när de används i syfte att främja de ideologierna utreds.”

Finlands Kommunistiska Partis vice ordförande Jiri Mäntysalo kallar förslaget odemokratiskt.

– Att säga att kommunismen är det samma som nazismen bryter mot demokratin. Vi är ett lagligt parti och har inget som bryter mot mänskliga rättigheter i vårt partiprogram, säger Mäntysalo.

Mäntysalo påpekar också att det kommunistiska partiet ofta deltar i kampanjer och står för en politik som främjar anti-rasistiska ideal. Han kallar förslaget oacceptabelt.

Jiri Mäntysalon mukaan Naton laajentumispyrkimykselle pitäis laittaa stoppi.
Bildtext Arkivbild. Jiri Mäntysalo är vice ordförande för FKP.
Bild: Ronnie Holmberg / Yle

På Finlands kommunistiska partis webbsidor finns också en text som kritiserar förslaget från regeringen. Där skriver partiordförande Liisa Taskinen att nazismens och Sovjetunionens brott mot mänskliga rättigheter ofta felaktigt jämställs med varandra. Enligt FKP härstammar Nazitysklands människorättsbrott från nazismen som ideologi, medan Sovjetunionens människorättsbrott härstammar från ledarskapets tyranni.

Mäntysalo säger att FKP nu måste vara modigt.

– Även om regeringen kan ta till åtgärder mot kommunistiska symboler så kommer vi inte att sluta använda dem. Vi är redo att hitta sätt att bekämpa ett sådant lagförslag där regeringen skulle försöka kriminalisera kommunistiska symboler, säger Mäntysalo.

”Vi är på väg tillbaka till 1930-talet”

Den mest använda symbolen inom FKP är, förutom deras egen logotyp, den röda stjärnan. Ibland används också hammaren och skäran men det är mer sällsynt, enligt Jiri Mäntysalo.

Veikko Laine är kretsordförande för Finlands Kommunistiska Parti i Åbo. Han ställer sig också kritisk till regeringens förslag. Enligt honom är det här ett första steg till att kriminalisera kommunistiska partier i allmänhet.

– Vi är på väg tillbaka till 1930-talet, säger Laine.

Veikko Laine står framör sitt hus i Rusko.
Bildtext Veikko Laine är kretsordförande för Finlands Kommunistiska Parti i Åbo.
Bild: David Fagerudd / Yle

Laine säger också att kriminaliseringen av kommunistiska symboler skulle försvåra partiets verksamhet betydligt.

– Bland annat skulle det bli svårare att demonstrera och att föra fram partiets mål. För mig betyder hammaren och skäran arbete och självförsörjning. Det är verktygen med vilka samhället byggts upp.

En bild på Finlands kommunistiska partis medlemsbok
Bildtext I partiets logotyp framträder den kommunistiska stjärnan starkt.
Bild: David Fagerudd / Yle

Diskussion om artikeln