Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

Bokrecension: Edith Hammars serieroman öppnar portal av längtan till ett Helsingfors som fanns för länge sedan

Uppdaterad 05.09.2023 22:09.
En svartvit teckning av två unga män som sitter intill varandra, den ena får sitt öra piercat med en säkerhetsnål.
Bildtext Elia, huvudpersonen i Edith Hammars serieroman Portal, förälskar sig i det förflutna.
Bild: Edith Hammar / Förlaget

Edith Hammars seriealbum Portal är en vacker och vemodig serie där fantasi och verklighet skickligt vävs samman till en saga om längtan efter ett svunnet Helsingfors.

En slaskig vinter kommer det sig att Elia börjar längta bort från sitt liv, trots hemmafesterna, karaoke och filmkvällar med sina nära vänner.

Edith Hammars illustrationer i det nya seriealbumet Portal manar fram det hippa Berghäll i Helsingfors, med barer, blandmissbrukare och regnbågsflaggor, där minnet av den gamla arbetarklassmiljön ännu lever kvar i fasaderna och namnen.

Men för personer som Elia med queera och forskande identiteter finns trakasserier och hat fortfarande kvar i omgivningen, också i det förment tillåtande Berghäll.

En känsla av sårbarhet växer och blir till slut för tung att bära och Elia anar snarare än ser hur portaler öppnar sig i omgivningen: i en portgång, i gardiner som fladdrar i vindpusten i ett öde hus. En sned trädstam i Observatorieparken. En spikrullare i järnhandeln.

En svartvit teckning av en ung människa med rutig halsduk.
Bild: Edith Hammar / Förlaget

En vän från en annan tid

Under nattliga skridskoturer uppenbarar sig den hemlighetsfulla Eki som kör en ovanlig femtiotalsbil och verkar komma från en helt annan tid. Under vårvinterns gång lär Elia känna honom som vän och älskare, bekantar sig med hans umgänge, och hans arbete med en erotisk undergroundtidskrift som utkommer i hemlighet för Finlands bistra myndigheter.

Elia försjunker i denna svunna epok och försvinner in i sina fantasier om en laglös och friare tid.

Edith Hammars Portal är en lyckad Helsingforsskildring som avbildar specifika gathörn, busslinjer, portgångar och allmänna bastur, där nuet och det förflutna möts och blandas samman och bygger upp en känsla av stadens rika historia.

Fantasier och verklighet vävs skickligt in i varandra och skapar en särskild stämning av magisk realism kring berättelsen.

Svartvit teckning av en ung person i vinterkläder och en stor ring i örat.
Bildtext Elia anar portaler i sin omgivning. Men vart leder de?
Bild: Edith Hammar / Förlaget

Tom of Finlands mytomspunna Helsingfors

Alla kulturer och kretsar har sina mytomspunna tidevarv som blir föremål för fantasier och längtan. För modernistiskt sinnade kulturkretsar kan 1920-talets Paris vara en sådan plats, då litterära och konstnärliga giganter från Hemingway och Picasso till Dalí och Gertrude Stein levde om i bohemkvarteren.

Andra kan nära samma svidande längtan efter hippiekulturens födelse i sextiotalets San Francisco, punken i sjuttiotalets London, eller scenkonsten i 00-talets Berlin. De är alla platser och tidpunkter som upprättas som symboler för någon särskild slags svunnen frihet.

Femtiotalets Helsingfors är likaledes en epok som har fått en mytologisk status kanske främst av Touko Laaksonens, alias Tom of Finlands, ikoniska seriekonst. Laaksonen berättade anekdoter om sina nattliga raggningsfärder längs Esplanaden eller i Observatorieparken där han enkelt fann tillfälliga sexpartners med eller utan eggande uniformer.

Kring den karga och krigshärjade huvudstaden föddes en mytologi om ett fritt och laglöst vilda västern för banbrytare inom gay- och queerkulturen.

Portal är en vacker och välberättad historia om en sådan längtan. Det blir en saga om hur längtan kan växa sig stor på bekostnad av ens verkliga liv och relationer, och landar i en insikt om att den frihet man längtar efter skapas nu och inte i det förflutna.