Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kristinestads skolor vill lyfta upp företagandet: ”Man ska våga gå sin egen väg och pröva nya saker”

Uppdaterad 05.09.2023 19:18.
En ung kvinna med axellångt lockigt brunt hår.
Bildtext Sofie Lassfolk kan tänka sig en framtid som företagare.
Bild: Juho Teir / Yle

I dag (5.9) firas den nationella företagardagen och i Kristinestads högstadieskola ordnades en stor temadag dagen till ära.

Kristinestads högstadieskola och Kristinestads gymnasium ordnade en gemensam satsning på entreprenörskap inom kreativa branscher på tisdag. Över 140 studerande från högstadiet och gymnasiet samlades för att fundera på ungt entreprenörskap i staden.

– Jag har tyckt att det har varit väldigt givande, mycket bra information av alla de olika företagare som har varit här och haft föreläsningar och workshopar, konstaterar Sofie Lassfolk, som går sista året i gymnasiet.

Workshoparna fokuserade bland annat på hur man kan använda sociala medier i sin marknadsföring och hur en influerare jobbar.

– Jag har varit på två workshopar och i den ena skapade vi en produkt som vi skulle marknadsföra och i den andra skapade vi PR-innehåll, inlägg till sociala medier och sådant, säger Lassfolk.

För Lassfolk är företagandet bekant sedan tidigare eftersom hon i årskurs nio hade ungt företagande som tillvalsämne.

– Det var ett år fyllt av mycket företagande. Man fick mycket lärdomar och färdigheter från året.

Rektor: Naturligt att satsa på företagande

Bakom idén att ordna en företagardag ligger Carina Storhannus från näringslivscentralen.

– Vi är jätteduktiga på ungt företagande inom normal tillverkning, men kreativa branscherna har inte varit lika synliga. Vi ansökte om pengar från Frans Henrikssons fond och de var villiga att ge oss pengar så vi kunde genomföra den här dagen.

Ungt företagande är alltså inget nytt i staden. I flera år har elever kunnat välja ungt företagande som tillvalsämne och stadens elever har också klarat sig bra i nationella företagartävlingar.

– Kristinestad är överlag en bygd där företagandet är väldigt starkt, så det faller sig rätt så naturligt att vi satsar på företagandet i skolorna också, konstaterar rektor Peter Grannas.

Två kvinnor och en man står och pratar i en tambur
Bildtext Peter Grannas, Margita Engelholm och Carina Storhannus vill gärna se en fortsättning på företagardagen.
Bild: Juho Teir / Yle

Företagardagen är ett sätt att bygga på det tidigare konceptet och utveckla det, så att eleverna kan få ännu mer inspiration för kommande kurser i företagande.

– Jag hoppas att de ska få många nya idéer nu när de ska starta upp sina uf-företag för detta läsår. Och att de har fått något att fundera på och ta tillvara på och att det kommer att synas i deras affärsidéer eller åtminstone hur de marknadsför sig, säger Margita Engelholm, lärare i historia och samhällslära.

Enligt Engelholm var det mycket aktivitet i grupperna under dagen och eleverna kom på fina nya prototyper av olika slag, men hurudana idéer det var fråga om vill hon inte avslöja.

– Det är alldeles för tidigt ännu, det är affärshemligheter ännu.

Sofie Lassfolk vet ännu inte om hon kommer att bli en företagare i framtiden, men det är inte en omöjlighet.

– Man ska våga gå sin egen väg och pröva nya saker. De beslut man gör efter gymnasiet definierar inte hela framtiden, man har mycket tid på sig att fundera och hitta sin väg.

Diskussion om artikeln