Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Ett mål från Europa i fjol – Danmark den första destinationen då Fanny Söderströms KuPS jagar Champions League-drömmen: ”Vi spelar simplare nu”

Fanny Söderström.
Bildtext Fanny Söderström ledde KuPS till den andra kvalomgången i fjol. Kan Kuopiolaget upprepa bragden i år?
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Ett år efter den stora besvikelsen jagar KuPS Champions League-drömmen på nytt i en ”liten dansk by”. Men de snudd på klara finska mästarna vägrar kalla sig själva förhandsfavoriter.

Ett mål.

Närmare än så kommer man inte i fotboll. Och det var precis den marginalen som skiljde KuPS och en plats i gruppspelsfasen av damernas Champions League åt i fjol.

Då talade spelarna öppet om att gå hela vägen nästa år. Nu är det dags att göra det.

– Vi fokuserar alltid på den kommande matchen, men samtidigt har det här kvalet hela tiden funnits i tankarna. Efter vår senaste match blev det plötsligt verklighet då man insåg att det är nu det händer, säger Wilma Forsblom till Yle Sporten.

”Ett väldigt bra lag”

Champions League-kvalet inleds på onsdagskvällen helt som vanligt med en första kvalomgång som avgörs som en turnering. Det är danska HB Køge som står värd för turneringen – och för motståndet för KuPS.

Inte den gynnsammaste lottningen, medger KuPS-spelarna.

– Det är ett väldigt bra lag, summerar målvakten Fanny Söderström de dubbla danska mästarna.

– Den danska ligan håller hyfsat hög nivå och vi vet inte ännu heller exakt hur bra de är. De har bra spelare och satsar hårt. Men jag vet att vi alla tror på våra chanser.

Fanny Söderström.
Bildtext Korsholmsbördiga Fanny Söderström är nu odiskutabel målvaktsetta i KuPS.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Stämningen i laget beskrivs unisont som ”jättebra” av den finlandssvenska duon som Yle Sporten får en pratstund med efter lagets sista förberedande träningar.

Söderström – som var straffhjälte med sina räddningar mot Anderlecht i den första omgången i fjol – medger också att det finns en viss press att leverera.

– Det är klart att den här matchen betyder mycket för oss. Vi vill vinna den jättemycket. Men vi har allt att vinna. Om vi går vidare så är det bara en fin sak.

Menar du alltså att ni slår ur underläge?

– Det är svårt att säga. Vi vet ungefär vad de försöker sig på och vad de är bra på. Och om vi ska vinna så måste vi lita på att vi kan spela vårt eget spel.

– På sitt sätt har vi tränat på vårt eget spel i varje match i ligan i år, fortsätter hon.

”Något man drömt om”

Det har KuPS minsann gjort. Med undantaget för krysset mot PK-35 Vanda för knappt två veckor sedan har de regerande mästarna inte tappat poäng sedan maj.

Det innebär att de leder ligan med sju poäng in i den övre slutserien. Och att de bara behöver ta två segrar där för att säkra ett till ligaguld.

Med tanke på materialet är det ingen skräll. Och därför spelade framför allt Champions League-matcherna in då Söderström valde att förlänga med KuPS efter säsongen.

– Det här är matcher man sett fram emot och något man drömt om. Det påverkade såklart. Lite iallafall. Jag har också fått en större roll som ledare i laget både på och av plan. Och det har hjälpt mig mycket. Jag har fått ta ett större ansvar för att se till att både nya och gamla spelare har det bra.

Nykomlingen utmanar stjärnorna om speltid

En av de nya spelarna är Wilma Forsblom, som lämnade sin fostrarklubb PK-35 Vanda för spel i KuPS inför den här säsongen.

Forsblom känner, kanske just därför, inte av någon som helst press att leverera bara för att toppmöten i Nationella ligan eller finska cupen byts ut mot Champions League-kval. ”Inte alls”, säger hon.

Och Forsblom medger iallafall inte heller att hon skulle känna någon press för att leverera framåt som en offensiv spelare i det i särklass bästa offensiva laget i Finland.

– Jag koncentrerar mig bara på att vi ska spela bra som lag.

Gentjana Rochi.
Bildtext Gentjana Rochi är tvåa i målligan i Nationella ligan med sina elva mål. Wilma Forsblom har gjort nio.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Det har däremot blivit mindre speltid för den offensiva mittfältaren i KuPS den senaste tiden då både Lavdije Begolli och Gentjana Rochi varit i spelskick. Forsblom vet inte heller, eller berättar åtminstone inte, om hon kommer att starta mot Köge.

– Man måste bara komma ihåg att koncentrera sig på matchen. Och att göra sitt bästa då man väl står på plan – oavsett om man startar eller hoppar in senare, säger hon.

Däremot upplever Forsblom ändå att hon utvecklats enormt just tack vare att få utmana det målfarliga radarparet på daglig basis.

– De har gett mig några tips. Och det är sporrande att få mäta sig mot dem varje dag. Man vill ju visa att man klarar sig mot dem och med dem. Personligen vet jag ändå att det är mycket jag ännu kan göra bättre. Och jag vill bara utvecklas som fotbollsspelare.

Mycket umgänge

Att koncentrera sig på matchen blir lättare i en liten stad (eller ”by”, som Söderström kallar det) som Køge.

– Vi äter tillsammans, går på promenader tillsammans, pratar med varandra men ser också till att ge sådana egen tid som behöver det, beskriver målvakten tillvaron i den knappt 40 000 invånare stora staden på Själland.

– Det inte finns så mycket att göra, kompar Forsblom med ett försiktigt skratt.

Wilma Forsblom.
Bildtext Wilma Forsblom har fått hoppa in från bänken i de senaste matcherna.
Bild: Tomi Hänninen / Yle

Ett simpelt recept. Något som går hand i hand med den nya tränaren Pauliina Miettinens taktiska teser.

Miettinen tog över som tränare i maj då Ollipekka Ojala tvingades ta sjukledigt.

– Det är klart att en del saker förändras då en ny tränare kommer in. Men det är mycket som bara rullar på som tidigare. Rent taktiskt spelar vi kanske lite mer ... simpelt, beskriver Fanny Söderström som också hann spela en hel säsong med Ojala som tränare.

Och litar man på Wilma Forsblom är det de absolut simplaste detaljerna som kommer att avgöra mötet mot de danska mästarna:

– Försvara kollektivt och göra mål då vi får chanser.

Diskussion om artikeln