Wickström och Kvarnström inleder den politiska hösten efter en skandaltung sommar
De västnyländska riksdagsledamöterna Henrik Wickström (SFP) och Johan Kvarnström (SDP) samarbetar gärna i regionala frågor. När det gäller regeringens sätt att reagera på sommarens rasismskandaler har de olika åsikt.
Den politiska hösten inleds nu efter en stormig sommar. Det började med en misstroendeomröstning mot näringsminister Vilhelm Junnila (Sannf.), som hade fått kritik angående kopplingar till extremhögern. Han fick riksdagens förtroende med knapp marginal, men avgick sedan från posten som näringsminister.
– Där röstade ingen från den svenska riksdagsgruppen för hans förtroende, så den här sommarpausen togs emot i en ganska speciellt situation, konstaterar riksdagsledamot Henrik Wickström.
Senare under sommaren dryftades finansminister Riikka Purras tidigare uttalanden.
I torsdags presenterade regeringen sitt nya styrdokument mot rasism.
Henrik Wickström från Ingå är nyinvald riksdagsledamot och hamnade genast i hetluften då SFP valde att gå med i regeringen tillsammans med Samlingspartiet, Sannfinländarna och Kristdemokraterna.
Speciellt samarbetet mellan Svenska Folkpartiet och Sannfinländarna har knakat i fogarna.
– Det blev en tråkig start på regeringsperioden, men nu har situationen också behandlats internt i regeringen och vi fick gemensamt fram det här meddelandet, säger Henrik Wickström (SFP).
Han anser att innehållet i det nya meddelandet mot rasism är bra, eftersom det beskriver vad rasism är och hur regeringen ska reagera.
– Jag hoppas vi kan föra en sansad debatt om rasismen i vårt samhälle, säger Wickström.
När du börjar göra begreppen flytande, så vägrar du att ta direkt ställning på det sätt som man skulle kunna kräva av en minister
Johan Kvarnström (SDP)
Socialdemokraternas Johan Kvarnström från Raseborg är inne på sin andra riksdagsperiod. Som oppositionspolitiker är han inte rädd för att kritisera regeringen för hur de skött rasistskandalerna.
Johan Kvarnström tycker att Sannfinländarnas Riikka Purra inte gav tillräckligt klara besked i somras. Hon kunde tydligare ha beklagat sina tidigare uttalanden säger Kvarnström.
Han tar också upp Sannfinländarnas Wille Rydman, som blev vald till näringsminister efter Junnilas avgång. Helsingin Sanomat publicerade rasistiska meddelanden som Wille Rydman ska ha skickat till en ex-flickvän.
– Rydman gick ut och sa att han tar avstånd från rasism som den klassiskt har uppfattats. När du börjar göra begreppen flytande, så vägrar du att ta direkt ställning på det sätt som man skulle kunna kräva av en minister, säger Kvarnström.
När det gäller regeringens meddelande mot rasism lyfter Johan Kvarnström fram att den förra regeringen, som leddes av socialdemokraterna, nämnde arbetet mot rasism i regeringsprogrammet.
Han undrar varför den nya regeringen först lät bli att prioritera ämnet i regeringsprogrammet och sedan efter otaliga skandaler snickrade ihop ett meddelande mot rasism.
– Det var ett arbete som skulle ha kunnat fortsättas om det prioriterats från början, säger Kvarnström.
Henrik Wickström kommenterar med att säga att meddelandet regeringen nu kommit med konkretiserar vad regeringspartierna vill göra.
– Nu litar vi på att vi kan hålla fast vid det vi gemensamt har kommit överens om, säger Wickström.
Många har krävt att SFP skulle reagera starkare, men vi måste som omsorgsfulla beslutsfattare tänka på alternativen
Henrik Wickström, SFP
Henrik Wickström medger att Sannfinländarna och Svenska folkpartiet politiskt står långt ifrån varandra i en del frågor.
– Det fanns vissa gemensamma punkter till exempel när det gäller den ekonomiska politiken, som att främja företagande, säger Wickström.
Den svenska riksdagsgruppen gjorde en helhetsbedömning av den politiska situationen under sitt sommarmöte.
– Många har krävt att SFP skulle reagera starkare, men vi måste som omsorgsfulla beslutsfattare tänka på alternativen. Jag vill också ta ansvar för alla våra finlandssvenska regioner och vardagen där, funderar SFP:s Henrik Wickström.
På frågan om Johan Kvarnström vill se regeringen falla så att socialdemokraterna kan bilda regering, säger Kvarnström att han framförallt vill ha en värdeliberal regering.
– Vi kan inte sätta en prislapp på värderingar. Till exempel blir invandringspolitiken nu helt sannfinländsk och ganska omänsklig enligt mig, det kan vi inte godkänna, säger Kvarnström.
Han är orolig för hur den sannfinländska retoriken ska normaliseras då de är med i regeringen.
– Vi har på riktigt väldigt många, stora utmaningar i samhället på många fronter, säger Henrik Wickström från SFP.
Wickström tycker rasismdiskussionen har varit viktig och hoppas att den fortsätter.
– Men det finns också utmaningar inom vården och inom utbildningssektorn som vi måste ta itu med nu aktivt. Finländarna behöver också lösningar i de här stora frågorna.
Samarbete över partigränserna när västnyländska frågor står på agendan
Men hur fungerar samarbetet mellan de två västnyländska politikerna?
Herrarna Kvarnström och Wickström konstaterar att samarbetet dem emellan fungerar bra, men båda är mycket upptagna och ibland ringer de om varandra.
– I regionala frågor måste vi kunna samarbeta, konstaterar Wickström och tar upp tågen som ett exempel.

Så ser de västnyländska riksdagsledamöterna på regeringens sätt att diskutera rasism

Inledningen på rubriken ändrades från ”Västnyländska riksdagsledamöter” till ”Wickström och Kvarnström, 6.9.2023 kl 7.25.