Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Spanska fotbollsförbundet ber om ursäkt för Luis Rubiales beteende – samtidigt får guldtränaren sparken: ”En förnyelseåtgärd”

Luis Rubiales håller om Jorge Vilda.
Bildtext Luis Rubiales har – än så länge – inte lämnat ordförandeposten för spanska fotbollsförbundet. Jorge Vildas dagar som förbundskapten är däremot räknade.
Bild: Jose Breton/NurPhoto/Shutterstock/All Over Press

Förbundskaptenen Jorge Vilda har varit en av få som stannat kvar i spanska skandalpampen Luis Rubiales läger tillsammans med landets fotbollsförbund. Nu backar förbundet och ber om ursäkt för ordförandens agerande – och sparkar guldtränaren.

Det stormade kring spansk damfotboll redan inför sommarens VM-turnering, där laget till slut tog guld.

Redan i fjol valde 15 spelare att bojkotta landslaget i protest mot förbundskaptenen Jorge Vildas ledarskap. Bara av dem var med i turneringen i Australien.

Ett par veckor efter det historiska guldet står det nu klart att den impopuläre tränaren får foten. Det meddelar spanska fotbollsförbundet i ett pressmeddelande.

Beslutet beskrivs som en ”förnyelseåtgärd”. Vilda började på sitt uppdrag år 2015.

– Förbundet vill uttrycka sin tacksamhet för Jorge Vildas arbete, professionalism och engagemang under dessa år. Vi önskar honom all lycka i framtiden, skriver man.

Beklagar pampens beteende: ”Orsakat enorm skada”

Vilda har dessutom stått den man som varit i mest fokus efter guldet, förbundets ordförande Luis Rubiales, nära.

De elva andra som ingick i damlandslagets tränarstab avgick i protest efter skandalen på prisceremonin där Rubiales kysste Jennifer Hermoso, något som stjärnspelaren senare beskrivit som ett ”övergrepp”. Samtidigt valde Vilda att stanna på sin post.

Rubiales har vägrat avgå trots högljudda protester. För tillfället är han avstängd från all fotboll i 90 dagar av Fifa.

Landets förbund har tidigare backat Rubiales – men nu låter det annorlunda. I ett öppet brev ber Pedro Rocha, som har Rubiales post då denne är avstängd, om ursäkt för presidentens beteende.

”Uppträdandet går inte alls i linje med värderingarna i det spanska samhället. Skadan som har drabbat den spanska fotbollen, idrotten och det spanska samhället har varit enorm. Vårt internationella anseende och vår idrott har skadats de senaste dagarna av Luis Rubiales beteende.”

”Herr Rubiales agerande representerar inte de värderingar som det spanska fotbollsförbundet står för, inte heller de värderingar som det spanska samhället som helhet förespråkar”, skriver man bland annat i ett öppet brev.

Diskussion om artikeln