Delar av kinesiska muren förstördes av grävmaskin som skulle ge arbetare en genväg
En del av kinesiska muren har skadats allvarligt av byggarbetare i provinsen Shanxi. Två arbetare använde en grävmaskin för att ta sig igenom muren.
Polisen uppger att två personer misstänks för att ha försökt skapa en genväg för sitt arbete. De två personerna har häktats.
En 38-årig man och en 55-årig kvinna arbetade nära det drabbade området, den 32:a muren. De skapade en stor lucka genom att bredda en befintlig hålighet i muren så att deras grävmaskin kunde passera.
De misstänkta har erkänt att de använde grävskopan för att skapa en genväg i muren i ett försök att minska på den lokala restiden, rapporterar statliga kinesiska medier.
Oåterkallelig skada
Polisen larmades den 24 augusti efter att ha fått rapporter om att det fanns en stor lucka i väggen, och kunde konstatera att de båda arbetarna hade orsakat en oåterkallelig skada på den kända muren.
Det statliga tv-bolaget CCTV rapporterade på måndagen att de misstänkta arbetarna hade skadat en relativt intakt mursektion som har betydande forskningsvärde.
Den 32:a muren, som är belägen i Youyu, är en del av den stora Ming-muren. Den är kategoriserad som en historisk och kulturell plats som är skyddad.
Muren, som är uppdelad i sektioner, sträcker sig över tusentals kilometer.
Muren har stor historisk och kulturell betydelse
Kinesiska muren – som hör till Unescos världsarv sedan 1987 – skapades och byggdes kontinuerligt om, med början från cirka 220 före Kristus fram till Mingdynastin på 1600-talet, då det var världens största militära struktur.
Den gigantiska muren byggdes av Kinas kejsare för att avskräcka utländska inkräktare.
De bäst bevarade delarna byggdes under Mingdynastin mellan 1300- och 1600-talen. Det är i en av dessa det nu finns ett stort nytt hål insprängt.
De mer kända delarna av muren består av vackert byggda strukturer med gamla vakttorn. Andra delar av muren håller på att falla sönder eller har försvunnit helt.
Enligt en rapport från 2016 i tidningen Beijing Times verkar det som om mer än 30 procent av Ming-muren har försvunnit helt medan bara ungefär 8 procent är välbevarad.
Muren är delvis mycket förfallen
Kinesiska muren är en serie borgvärn som sträcker sig över stora delar av norra Kina och den befinner sig i mycket varierande tillstånd av förfall.
Muren dyker upp i byar eller städer, och finns också i avlägsna områden i olika provinser. De äldsta delarna, som går tillbaka tusentals år, ser mer ut som högar och är inte helt tydligt igenkännbara som den kinesiska muren.
Mycket av murens försämring sägs bero på att lokala bönder stulit sten för att bygga hus.
På senare tid har regeringen ansträngt sig mer för att bevara den kinesiska muren.
Källor: BBC, AFP