Hoppa till huvudinnehåll

Samhälle

”Även om det känns omöjligt i stunden, så går det att ta sig ur precis vad som helst” – Rasmus överlevde sitt självmordsförsök och nu hjälper han andra

Uppdaterad 10.09.2023 09:21.
Rasmus Anderssén sitter i köket och tittar ut genom fösntret.
Bildtext Tio år efter självmordsförsöket mår Rasmus Anderssén bra.
Bild: Matti Pekkanen

För tio år sedan styrde Rasmus Anderssén ut sin bil på riksväg 8 och frontalkrockade med en långtradare. Det var ingen olycka, utan en sista desperat utväg ur en livssituation som kändes omöjlig att uthärda.

Trots den brutala smällen klarade sig Rasmus med livet i behåll och i dag är han återställd. Långtradarchauffören fick inga skador.

– Det första jag kände då jag vaknade upp på sjukhuset var en overklig känsla. Jag var inte säker på om jag levde eller inte. Det kändes så otroligt att jag var vid liv. Ganska snart började jag inse att det måste finnas en mening med att jag överlevde.

Ingen hade vetat hur dåligt Rasmus mådde, att det var så pass illa. Rasmus hade inte visat sin oro men han berättar att han efteråt fått fint stöd, både av familj och mentalvården.

Rasmus Anderssén med sin nyfödda dotter i famnen.
Bildtext Rasmus är nybliven pappa till en liten flicka.
Bild: Privat

Fängelsetiden blev en vändpunkt

I dag är Rasmus återställd från den ödesdigra dagen och nybliven pappa till en liten flicka. Fängelsestraffet han dömdes till för den medvetna krocken blev en vändpunkt i hans liv.

Vistelsen bakom lås och bom ägnade han åt att läsa gymnasiekurser i psykologi och senare studerade han även till beteendeterapeut, numera med socialpedagogik som inriktning.

I dag jobbar Rasmus som skolcoach i högstadiet och sätter sin tid på att hjälpa andra med självdestruktiva tankar.

Det talas mycket om att dagens unga mår dåligt, men har det psykiska illamåendet blivit värre med åren? Eller är det kanske så att det talas mer om det?

– Det har alltid funnits de som mår dåligt men nu får det synas, det får komma fram, vilket är jättebra. De unga är mer öppna, det är okej att tala om det psykiska måendet.

Kvinna med depression (illustration).

“Jag önskar att jag inte gjort en så drastisk lösning”

Då man mår väldigt dåligt är det svårt att orka söka hjälp, eller ens berätta om det för någon. Vilken var då räddningen för Rasmus och hur tar man sig ur en sådan avgrund rent konkret?

– Jag märkte ett driv inom mig själv. Alla problem fanns ju kvar men mitt synsätt hade förändrats. Det är klart att jag önskar att jag hade insett det utan att orsaka så mycket bekymmer med en så drastisk lösning. Men jag vill visa att man kan bli bra.

Rasmus var aktiv inom föreningen Suicide Zero Finland och genom den hjälpte han andra att hitta den hjälp de behövde. Trots att föreningen inte längre finns kvar har han behållit hemsidan som fortfarande får in meddelanden av folk som behöver hjälp.

– Jag försöker göra det jag kan men viktigast är att få hen vidare till rätt instans, där någon kan hjälpa personen i fråga.

Behöver du tala med någon?

Hit kan du vända dig ifall du mår dåligt eller känner att du behöver tala med någon.

  • Svenskspråkig kristelefon: 09 2525 0112 – öppen måndag och onsdag klockan 16–20, samt tisdag, torsdag och fredag klockan 9–13. Läs mer här.

  • Kristelefon på finska: 09 2525 0111 – öppen dygnet runt. Mer information hittar du här.

  • Krisjouren för unga: Boka en telefontid. Här kan du läsa mer.

  • Svenskspråkig telefontjänst för barn och ungdomar även utanför krissituationer: 0800 96 116 – öppen måndag till onsdag klockan 14–17, samt torsdag klockan 17–20. Läs mer här.

Vad ska man göra om man är orolig för en vän eller anhörig?

– Fråga rakt ut! Hur mår du egentligen? Är man bekymrad om någon har självmordstankar kan och ska man fråga om det. Det är en myt att det skulle vara triggande. Bäst är att fråga rakt ut, säger Rasmus.

Om man själv mår dåligt, eller märker att man har självdestruktiva tankar, vad skulle du vilja säga till en ödessyster eller bror?

– Allting blir bättre, alla problem går att lösa. Man ska inte göra en permanent lösning på ett tillfälligt problem. Även om det känns svårt för stunden, så går det att ta sig ur precis vad som helst, tro mig, säger Rasmus Anderssén.

Den 10 september är den internationella suicidpreventiva dagen, en dag som lanserats av International Association for Suicide Prevention (IASP) och Världshälsoorganisationen (WHO) för att sätta arbetet med att förhindra självmord på agendan. Behöver du eller en närstående hjälp, finns det hjälp att få.