Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Konstgräsplanen i Söderkulla är den första som värms upp med källvärme – nu kan man spela fotboll där året om

Uppdaterad 06.09.2023 08:03.
Fotbollsmål och boll.
Bildtext Söderkulla idrottsplan fick nytt konstgräs 2018.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Miljövänlig källvärme håller konstgräsplanen snöfri hela vintern. Sibbo är först ut i Finland med att använda den nya teknologin.

Intresset är stort för det nya sättet att värma upp idrottsplaner. En stor skara representanter från kommuner, Finlands Bollförbund och idrottsföreningar besökte anläggningen i Söderkulla på tisdagen.

Källvärmen utnyttjar sol- och jordvärme som värmekällor med fjärrvärme som tillskott. Solvärme samlas in från konstgräset under sommaren och lagras i marken.

Sol- och jordvärmen beräknas stå för omkring två tredjedelar av planens värmeenergibehov. Den besparing som uppnås med källvärme kommer att vara cirka 90 000 euro.

Kennet Holmström kom på studiebesök från östra Helsingfors. Han är verksamhetsledare för fotbollsföreningen Puotinkylän Valtti. Idrottsplanen i Söderkulla känner han bra till.

Kennet Holmström
Bildtext Kennet Holmström kom på studiebesök.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

– Jag har själv friidrottat i Sibbo Vargarna, började redan som sexåring med bland annat höjdhopp. Planen är bekant också från fotbollssidan, säger Kennet Holmström.

Konstgräsplanen i Söderkulla har förnyats till stora delar under de senaste åren. Nya idéer intresserar.

– Vi har ju uppvärmda fotbollsplaner också i Botby, så allt som gäller uppvärmning är förstås intressant. Särskilt allt som har med värme och billiga kostnader att göra, säger han.

Han är inte överraskad av det stora intresset för källvärmen i Söderkulla.

– Det är ett intressant tema och idrottsfolk vill följa med trenderna och veta om vad det kommer för nya idéer, säger Kennet Holmström.

Fotbollsplan
Bildtext I Sibbo går det nu att spela fotboll året om både i Söderkulla och i Nickby.
Bild: Mikael Kokkola / Yle

Tero Auvinen från Finlands Bollförbund har hand om anläggningsfrågor, också han har satt ned flera timmar på att få veta mera om källvärmeanläggningen i Söderkulla.

– Konstgräsplanen är ett pilotprojekt, det första i sitt slag i Finland, kanske i hela Norden. I framtiden blir det säkert fler runt omkring i landet, säger han.

Källvärmen har uppenbara fördelar.

– Med den kan man med en energivänlig och hållbar teknologi garantera att fotbollsplanerna är speldugliga under vintermånaderna.

Tero Auvinen är säker på att Sibbo kommun och företaget FCG ännu får många tillfällen att berätta om projektet.

Kostnaderna för att bygga värmebrunn och värmepumpar var cirka 660 000 euro. Investeringen väntas betala igen sig på 16 år tack vare lägre uppvärmningskostnader.

Människor kollar in ny teknisk utrustning.
Bildtext Det nya ”pannrummet” som håller konstgräset uppvärmt på vintern.
Bild: Mikael Kokkola / Yle