Hoppa till huvudinnehåll

Sport

OS-medaljören Enni Rukajärvi fortsätter inte i landslaget – inte den enda som byter roll

Uppdaterad 06.09.2023 09:13.

Det finländska landslaget i snowboard tillkännagav sitt lag inför den kommande säsongen. I samband med tillkännagivandet kom det fram att den tvåfaldiga OS-medaljören Enni Rukajärvi inte kommer att fortsätta i landslaget.

Rukajärvis roll i landslaget är ändå inte helt slut, utan tar en ny vändning som mentor. Det här var en förändring man såg tendenser till redan förra säsongen, då Rukajärvi ofta fungerade som tränare.

Liknande karriärsbyten har också skett för Mikko Rehnberg och Carola Niemelä.

– I år har det skett många förändringar i verksamheten. Tanken är att unga idrottare ska inspireras tillsammans med världens bästa snowboardåkare, förklarar Jussi Räsänen, huvudtränare för landslaget.

Finlands landslag i snowboardåkning 2023–2024:

Rene Rinnekangas, Telma Särkipaju, Kalle Järvilehto, Eveliina Taka, Ville Jukola, Erik Jurmu, Pyry Posio och Dennis Larkiala.

Sport

Tarjei Bø tog segern efter några års uppehåll

Tarjei Bø tog säsongens första och karriärens 13:e deltävlingsseger i världcupen i skidskytte.

35-åriga norrmannen Bø vann sprinttävlingen i österrikiska Hochfilzen. Landsmannen Sturla Holm Lægreid var tvåa före Sveriges Sebastian Samuelsson.

Av finländarna kvalade Otto Invenius och Jaakko Ranta in i jaktstarten. Invenius var 39:e och Ranta 48:e. Jonni Mukkula var 68:e och Joni Mustonen 75:e.

Förra gången Bø vann en individuell deltävling var i mars 2021.

Bø har skördat framgång i det norska stafettlaget i stortävlingar och dessutom vunnit två individuelal VM-guld i karriären.

Golfbollarna förändras för att göra slagen kortare

Bollarna i golf kommer att begå en förändring. Det har beslutats av instanserna som förvaltar reglerna i sporten, St. Andrews Royal and Ancient Golf Club R&A och USA:s golfförbund USGA.

Orsaken är att slagen blivit längre, samtidigt som det är svårt att förlänga golfbanorna.

– Vi är övertygade om att vi i och med det här beslutet har bättre möjligheter att nå en hållbar framtid för golf, skydda grenens särdrag och uppfylla vårt ansvar mot naturen, säger Martin Slubers, vd för RA till BBC.

De nya bollarna införs i proffsturneringar år 2028 och i amatörtävlingar år 2030.

SVT skriver att redan nu är ungefär 30 av alla golfbollar till salu sådana som klarar de nya testerna, medan 70 procent på sikt måste bytas ut.