Hoppa till huvudinnehåll

Strömsö

Ordning och reda i arrangemanget – snickra en enkel blomgroda och håll blommorna på plats

Ett blomsterarrangemang i en hink.
Bild: Yle/ Carina Ahlskog

Blomgrodan eller som den kallas på engelska, flower frog, är ingen ny uppfinning, den härstammar troligtvis från ikebana, en traditionell japansk konstform som handlar om att arrangera blommor.

En blomgroda är en riktigt praktisk sak, speciellt om man vill ha bukt på blommor i en större vas eller hink. Blommorna står stadigt även om man inte har så många att de får stöd av varandra.

En blomgroda, modell större passar på en zinkhink. - Spela upp på Arenan

Det finns flera varianter på blomgrodor. Det finns sådana som man sätter i botten på vasen och som är fyllda med spikar som står upp och håller blommorna på plats och så finns det den här varianten, en platta med hål som man sätter ovanpå vasen.

Stora blomgrodor passar bra att göra i kryssfaner, små blir fina i massivt trä som man oljar. Blomgrodor går också att göra i lera och metall som man kan dekorera och forma på alla möjliga sätt, det viktiga är att det finns hål för blommorna.

Händer och en träskiva med hål i.
Bildtext En liten blomgroda i massivt trä blir fin då man oljar in den.
Bild: Yle/ Juha Leskelä

Tillverkningen är relativt enkel, det gäller bara att hitta en fin form, som man ritar ut på en skiva. En blomma gör man lätt genom att först rita ut en cirkel. Utgående från mitten av cirkeln ritar man in linjer och märker ut var hålen skall komma. Rita ut kronbladen och såga ut blomman. Borra hål, gärna i olika storlek och måla i valfri färg.

Träarbete.
Bildtext Bäst blir det om du ritar först och borrar sen.
Bild: Yle/ Juha Leskelä

Blomgrodorna blir extra fina om man hittar någon fin figur, t.ex. en groda som man limmar fast och målar i samma färg som själva blomgrodan.

En groda av metall.
En spraymålad groda.
Jämförelse av två bilder: Små saker i metall är det lättast att spraymåla.
Bilder: Yle/ Juha Leskelä (vänster), Yle/ Juha Leskelä (höger)

På andra språk