En bild på lilla Moa, unga Ida och Cecilia – föräldrar i Kronoby smyckar sina barns gravstenar med foton
Det är fortfarande ovanligt att det finns bild av avlidna personer på deras gravstenar. Men på gravgården i Kronoby kan man se foton på flera yngre personer.
Unga Ida Bexar hade en trollslända tatuerad på benet. Nu finns samma trollslända inristad på hennes gravsten. En bild på Ida finns också på graven, så att alla ska få se och minnas henne, berättar Idas mamma Anna-Maria Bexar.
Lilla Moa Hagnäs var inte ens två år när hon drunknade i en tragisk olycka. Det var i en stor så på gården vid hemmet, vattnet var inte mer än sex centimeter djupt.
– En vän som bor i Sverige berättade om en hjärtformad gravsten och ett foto i den. Jag och min man ville ha en sådan åt Moa, berättar Moas mamma Heidi Hagnäs.
På gravplatsen i Kronoby finns cirka 10 gravar med bilder. Bilden på Moa från 2006 var den första. Nu finns flera, de flesta är bilder på barn, tonåring och unga vuxna.
Två unga kvinnor
Ida Bexar var enda barnet i familjen. Enligt mamma Anna-Maria Bexar var Ida glad, social och full av liv. Ida dog i Thailand i mars 2016, 19 år gammal.
Anna-Maria Bexar ville lägga en av de senaste bilderna på Ida på gravstenen. Det blev en av hennes allra sista inlägg på instagram. Dottern var noga med vilka bilder som fick läggas ut på sociala medier.
– Eftersom Ida själv hade lagt upp den här visste jag att hon skulle godkänna den.
Varken Hagnäs eller Bexar tycker att det gör extra ont att se bilderna på gravstenarna.
– Vi har bilder på dem hemma också, så varför inte på gravstenarna. Bilderna visar att de finns i våra tankar, och på det här sättet är här bland oss fortfarande, säger Bexar.
Fotona tillverkades i Italien
De färgfoton som finns på gravstenar i Kronoby har tillverkats i Italien. De har förts över till brickor och får en yta som tål väder och vind.
I Finland går det att föra över bilder med laserteknik men då är bilden svartvit.
En gravsten får inte skända minnet av den avlidna eller störa värdigheten på gravgården. Det vanligaste skälet till att anhöriga får nej är att gravstenen är för stor.
I början av 2000-talet gick ett fall med ett fotografi ända till högsta förvaltningsdomstolen. En anhörig hade lagt ett foto på en gravsten och församlingen hade tagit bort fotot. Högsta förvaltningsdomstolen gav den anhöriga rätt.
– Det värmer mitt hjärta att fler har satt foto på gravstenarna. Anhöriga har bilder hemma, men här kan också andra se dem, säger Heidi Hagnäs.
Flygplan och trollslända på gravstenar
Det blir också vanligare att de anhöriga väljer att lägga något på gravstenen som berättar om den avlidnas yrke eller hobby. En chaufför kanske får en bild på en lastbil eller en ivrig fiskare får en inristning av ett fiskeställe.
En pilot fick nyligen en bild på sitt lilla flygplan, berättar försäljningschef Risto Hiltunen.
På Ida Bexars gravsten finns förutom bilden också en ingravering som föreställer en trollslända.
– Den är exakt likadan som en tatuering Ida hade på sitt ben. Hon älskade trollsländor.
Krävs tillstånd i en del församlingar
I Finland finns det lagar och riktlinjer som reglerar också hur gravstenar eller minnesmärken ska se ut. Därför behövs ibland skilda tillstånd från församlingen.
– I en del räcker det att man meddelar församlingen, andra församlingar är mycket noggranna, säger vd Marita Mielonen på gravstensföretaget Kivilähde.
Kronoby församling har inte haft några problem med fotografierna. Margareta Strandvall har en begravningsbyrå och är också medlem i kyrkofullmäktige. Hon tycker bilderna är en fin gest och hon har bara hört positiv respons.
Foton på gravstenar har blivit vanligare framförallt i södra delarna av landet i takt med att fler invånare där har utländsk bakgrund.
– Men det handlar fortfarande inte om några stora mängder, säger Risto Hiltunen som är försäljningschef på Loimaan Kivi som också säljer gravstenar.
Artikeln är skriven av Kati Latva-Teikari på Yle Kokkola. Texten har bearbetats och översatts av Ida-Maria Björkqvist.