Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Är det okej att plocka solrosor på kommunens ängar? Olika regler i Sibbo och Borgå

Principerna för var man får plocka solrosor är olika i Östnyland. Grundregeln är att alltid kolla med markägaren innan man går loss med saxen.

Hur vet jag var jag får plocka solrosor? Den frågan har många ställt sig nu då solroshaven gungar gula på åkrarna. Vi tog reda på var det är okej att plocka solrosor i Östnyland.

Grundregeln är att alltid kolla med den som har sått solrosorna.

I Sibbo har kommunen sått solrosor på många olika ställen och alla som vill får plocka. Kommunens landskapsåkrar med solrosor finns i Hansas, Nickby och Lönnbacka.

Fält av solrosor.
Bildtext Sibbo uppmanar folk att plocka solrosor ”med måtta”. Man kan också ta bilder på blommorna eller bara njuta av blomsterprakten.
Bild: Milena Hackman / Yle

Åkrarna i Nickby finns i närheten av Ådalens parkområde och Östanåparken. Blomsteråkrarna i Hansas ligger mitt emot Söderkulla gård, i närheten av Hansasbågen, Hansasvägen och Söderkullavägen och åkern i Lönnbacka ligger vid Transformatorvägen.

Sibbo kommun påminner också om att man får plocka blommorna endast från kommunens landskapsåkrar. Man ska inte villa bort sig in på privata åkrar.

Borgå och Lovisa har inte invånarsolrosor

Borgå har anlagt solrosängar invid Rönnvägen och Tolkisvägen, men de är till för pollinerare och insekter och ska inte hamna i vas.

– Jag tycker det är bättre att beundra blommor ute, istället för att ta in dem för att vissna, säger parkarbetsledaren Jaana Öhman vid Borgå stad.

Öhman säger också att staden ogärna vill tävla med dem som får sitt levebröd från att sälja solrosor, till exempel blomsterhandlar, torgförsäljare och jordbrukare.

I Lovisa svarar stadsträdgårdsmästare Mikko Ruotsalainen att Lovisa inte har några solrosfält för allmänheten det här året.

Diskussion om artikeln