Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Efter dödsskjutningen: ”Pusher Street i Christiania ska stängas permanent”

Uppdaterad 06.09.2023 11:34.
Efter dödsskjutningen har invånare i Christiania velat stänga Pusher street. Arkivbild från Christiania i maj 2020.
Bildtext Efter dödsskjutningen har invånare i Christiania velat stänga Pusher street. Arkivbild från Christiania i maj 2020.
Bild: Lehtikuva

Invånarna i Christiania ber om hjälp för att få bukt med narkotikaförsäljningen i fristaden. Nu vill danska regeringen införa dubbla straff och stänga ökända ”Pusher Street”.

I slutet av augusti sköts en 30-årig man ihjäl i den danska fristaden Christiania i Köpenhamn. Fyra andra sårades i skjutningen som ledde till en kraftig reaktion från invånarna i Christiania.

Invånarna har länge varit kritiska mot droghandeln och de kriminella gängen som styr gatan Pusher Street, där narkotikaförsäljningen sker.

– Jag vet inte vad utfallet blir, men det är troligt att Pusher Street nu kommer att läggas ner, sade Hulda Mader, Christianias talesperson, till Aftonbladet efter dödsskjutningen.

Regeringen: Dubbla straff ska införas

På onsdag förmiddag meddelade Danmarks socialdemokratiska justitieminister Peter Hummelgaard att regeringen har som mål att stänga Pusher Street permanent.

Det här kommer att kräva en massiv polisinsats och en fysisk förändring av området, enligt ministern. Regeringen vill ge polisen möjlighet att införa en så kallad ”straffzon” i Christiania.

– Det betyder att straffen för bland annat handel och innehav av olagliga substanser kan fördubblas om det sker innanför zonen, sade Hummelgaard på presskonferensen.

Straffzonerna kan innebära att en andra förseelse ger fängelsestraff och det kan drabba köpare och säljare. Det här för att minska efterfrågan, enligt ministern.

”Vi måste lära oss av historien”

Den danska regeringen kommer också att presentera ett nytt så kallat ”bandepakke”, alltså ett gängpaket med åtgärder som ska ge polisen extra muskler i arbetet mot den organiserade brottsligheten.

Regeringens åtgärder är enligt ministern ett första steg mot att stänga Pusher Street permanent.

– Det handlar om att få bort efterfrågan på Pusher Street, samtidigt måste vi ta reda på vad som ska komma istället då gatan stängs, säger Hummelgaard.

Enligt honom har man flera gånger försökt stänga Pusher Street tidigare, men att man nu måste lära av historien.

– Vi kan lätt stänga Pusher Street imorgon och sätta in en massa poliser. Men det har man gjort tidigare, och Pusher Street finns kvar. Vi måste lära oss av historien och göra rätt, säger Hummelgaard.