Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

”Ingen ska behöva sluta sin hobby på grund av att de inte har råd” – ÅIFK:s stödprogram hjälper tiotals familjer med hobbyavgifter varje år

Fotbollsspelare från åifk p11-laget och FC Inter spelar fotboll på en fotbollsplan inomhus.
Bildtext ÅIFK har redan länge haft ett stödprogram för familjer som har svårt att klara av hobbyavgifterna.
Bild: Yle/Pontus Nyqvist

Många hobbyer har dragit igång för hösten, men bland vissa idrottsföreningar märker man nu att färre barn har anmält sig i år. Avgifterna kan vara en för stor utgift för familjer som har det svårt ekonomiskt.

Ökade utgifter och en mer ansträngd ekonomi har lett till att en del familjer inte har möjlighet att betala för hobbyavgifter. Bland annat i Helsingfors har flera idrottsföreningar märkt att färre barn är anmälda och att fler ansöker om bidrag och längre betaltider.

Vid Åbo IFK har föreningen ännu inte märkt av att folk inte skulle anmäla sig på grund av ekonomiska orsaker.

– Däremot har vi årligen ett stort antal familjer som av en eller annan orsak behöver ekonomiskt stöd och då försöker vi hjälpa dem, säger Lena Hindström-Pesu, Åbo IFK:s verksamhetsledare.

Hobbyavgifter kan vara en stor utgift för många familjer. ÅIFK ordnar verksamhet inom friidrott, handboll och fotboll. För en friidrottare vid ÅIFK som är 7-8 år gammal och tränar en gång i veckan kostar det 210 euro i året. Håller man på med fotboll och tränar två gånger i veckan kostar det 270 euro per år för de yngsta.

Hibo Mohamed, Janina Orell och Malin Selén med sina lagkamrater i ÅIFK:s damlag i fotboll.
Bildtext För äldre juniorer är årsavgiften en stor utgift för många familjer.
Bild: Yle/Linus Hoffman

Avgiften stiger sedan progressivt med ålder. Avgiften för äldre juniorer som spelar fotboll eller handboll i ÅIFK är kring 1 000 euro om året.

– Det är en väldigt stor summa för en familj att betala för en hobby. Speciellt om ett barn håller på med flera hobbyer som har liknande avgifter förstår jag att det kan vara utmanande med tanke på alla andra ökande kostnader, säger Hindström-Pesu.

För vissa grupper stiger avgifterna också på grund av att det är så få frivilliga som är villiga att ställa upp och exempelvis fungera som tränare i juniorlag.

– Om vi måste anställa tränare för grupperna kostar det givetvis mer. Färre frivilliga betyder ökade kostnader.

Stödpengarna viktiga för många familjer

För ÅIFK är det ändå viktigt att barn ska kunna fortsätta med sin hobby, oberoende av familjens ekonomi. Föreningen har redan länge haft ett stödprogram som hjälper kring 35 familjer årligen att klara av avgifterna.

– I samband med att höstens första avgifter börjar förfalla kommunicerar vi aktivt åt familjerna att vi kan hjälpa till. Vi vet att vi har familjer i våra lag som har ekonomiska svårigheter i sin vardag. Det kan bero på många olika saker. Du kanske är arbetslös, ensamstående eller så finns det sjukdom i familjen.

Hindström-Pesu är tacksam över stiftelserna i regionen som har insett att det finns ett stort behov av den här typen av stöd och hittills har ÅIFK kunnat hjälpa alla som behövt hjälp.

– Det finns förstås ett tak för hur många vi kan hjälpa. Om mängden skulle börja öka markant så kan stödsumman per familj bli lägre.

Lena Hindström-Pesu tittar in i kameran och ler.
Bildtext Lena Hindström-Pesu, verksamhetsledare för ÅIFK.
Bild: Lina Frisk / Yle

Det finns också andra organisationer, som till exempel HOPE, som också kan hjälpa till med hobbyavgifter. ÅIFK kan erbjuda hjälp att hitta de här möjligheterna.

– Ingen ska behöva sluta sin hobby på grund av att de inte har råd. Vi är alla medvetna om att barn och ungdomar behöver få röra på sig och få ta del i den här typen av gemenskap.

Hindström-Pesu konstaterar att föreningens mål är att få med barn i en så ung ålder som möjligt för att de ska känna att de är en del av en gemenskap.

– Det farligaste är ifall de blir sittande hemma isolerade. Då förlorar vi alla - inte bara föreningarna, utan hela samhället.

Diskussion om artikeln