Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Över 50 000 personer har redan besökt konstmuseet Chappe i Ekenäs – byggnaden är nominerad till Finlandiapriset i arkitektur

Uppdaterad 06.09.2023 14:50.
Chappes konstmuseum i Ekenäs fotograferat uppifrån.
Bildtext Ovanifrån betraktat smälter Chappe fint in i den övriga träbebyggelsen.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Med facit på hand har konstmuseet Chappe i Ekenäs centrum infriat alla förväntningar, och alla fördomar har kommit på skam.

Konstmuseet Chappe har vind i seglen - byggnaden nominerad till Finlandiapriset i arkitektur

8:45

När konstmecenaten Albert de la Chapelle donerade ett splitternytt, arkitektritat museum för modern konst till Raseborgs stad, var det många som tvivlade på att det skulle bli framgångsrikt. Även byggnadens utseende och arkitektur fick hård kritik på sociala medier.

Men nu är Chappe en av fem byggnader som nominerats till Finlandiapriset i arkitektur.

Den årliga målsättningen på 50 000 besökare är redan uppnådd, trots att museet öppnade i mitten av april och året ännu inte är slut.

Raseborgs museichef Lassi Patokorpi är hedrad över nomineringen och säger att den bevisar att museet är ett konstverk i sig.

Han tycker bygganden smälter in i den genuina trähusmiljön samtidigt som den representerar något nytt och unikt som utmanar cementerade uppfattningar.

En museichef framför konstmuseet Chappe i Ekenäs.
Bildtext Museichef Lassi Patokorpi är stolt över att konstmuseet Chappe väckt diskussion, det visar att det är relevant.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Diskussion om artikeln