Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Oppositionspartier vill fälla regeringen – regeringens åtgärder mot rasism grillades

Uppdaterad 06.09.2023 22:44.
Nasima Razmyar höll SDP:s anförande i riksdagsdebatten om regeringens styrdokument 6.9.2023 - Spela upp på Arenan

SDP:s, De Grönas och Vänsterförbundets riksdagsgrupper föreslår misstroende mot regeringen – i praktiken mot de sannfinländska ministrarna Riikka Purra och Wille Rydman.

Regeringens styrdokument med 23 åtgärder mot rasism debatterades i riksdagen under onsdagen (6.9). Meddelandet får både beröm och kritik av såväl oppositionens och regeringspartiernas ledamöter.

Flera sannfinländska ledamöter diskuterar vad som borde räknas som rasism och försvarar riksdagsledamöternas och medborgarnas yttrandefrihet. Vänstern betonade däremot att rasismen måste definieras bredare än lagparagraferna och lyfter fram ledamöternas språkbruk och beteende som en viktig signal i samhället.

Gruppordförande Jani Mäkelä (Sannf) säger att man till exempel måste få lyfta fram problem med invandringen utan att det klassas som hatretorik eller rasism. Mäkelä säger också att det är ”motstridigt” huruvida Finland är ett rasistiskt land och lyfter istället fram de brott som invandrare utför mot infödda finländare.

Teemu Keskisarja (Sannf) använde n-ordet för att beskriva hur finländarnas förfäder porträtterades i 1800-talets raslära. Keskisarja fortsätter med att säga att han inte gör sig till ett offer trots det och applåderar hur J.V. Snellman ”flirtade med nationalismen”.

Endast ministrar eller varje politiker?

Oppositionspartierna förundrar sig över varför det varit en så slitsam process för regeringspartierna att få till stånd ett gemensamt meddelande mot rasism. Många frågar statsministern huruvida han kan garantera att alla ministrar nu avsäger sig från rasistiskt språkbruk.

Statsminister Petteri Orpo svarar att hela regeringen har förbundit sig till att bekämpa rasism och att det här gäller varje minister.

Regeringspartiets Ben Zyskowicz (Saml) riktar en kritisk uppmaning till Sannfinländarna. Zyskowicz kräver att inte bara ministrar, utan alla riksdagsledamöter förbinder sig till att följa meddelandet, vilket förutsätter att riksdagsgrupperna ingriper i sina medlemmars språkbruk vid behov.

Också Centern, som på förhand signalerat att man kommer att rösta för regeringens förtroende, kommer med skarpa anföranden. Tidigare ordförande Katri Kulmuni (C) säger att hon inte övertygades av gruppordförande Mäkeläs (Sannf) anförande och frågar huruvida hela den sannfinländska riksdagsgruppen förbinder sig till meddelandet.

Oppositionen grillar riksdagen om rasism

Riksdagen diskuterade regeringens meddelande mot rasism på onsdagen. Diskussionen kommer att fortsätta efter frågestunden på torsdag eftersom alla inte hann hålla sina anföranden.

Oppositionspartierna Vänsterförbundet, SDP och De Gröna föreslår misstroende mot regeringen och de sannfinländska ministrarna Riikka Purra och Wille Rydman.

För att undvika en förtroendekris är pressen hård på att alla regeringspartier, SFP medräknat, röstar enhälligt för regeringen.

SFP:s Eva Biaudet har ännu inte meddelat huruvida hon kommer att rösta i enlighet med SFP-gruppens linje på fredag. Enligt Biaudet kommer dagens debatt att påverka hennes beslut.

Oppositionen vill fälla regeringen

SDP:s, De Grönas och Vänsterförbundets riksdagsgrupper föreslår misstroende mot regeringen. I praktiken är det SDP som föreslår misstroende mot regeringen, De Gröna mot finansminister Riikka Purra (Sannf) och Vänsterförbundet mot näringsminister Wille Rydman (Sannf).

SFP:s tveksamma röst Eva Biaudet säger att meddelandet är en bra början, men att det handlar om ett skört bygge. Regeringen måste varje dag arbeta för att vinna tillbaka tilliten ”med varje politiskt beslut och varje tweet”, sa Biaudet.

Enligt tidningen Demokraatti har Biaudet nu bestämt sig för hur hon tänker rösta i alla fredagens tre omröstningar. Biaudet lovar att hon kommer att vara på plats i plenisalen, men vägrar avslöja hur hon tänker rösta, eller om hon ens tänker trycka på någon röstningsknapp.

Vänsterförbundets gruppordförande Veronika Honkasalo kritiserar SFP för att möjliggöra ett rasistiskt regeringsprogram. Hon fråga om inte SFP skäms för att sitta i samma regering med ett parti som vill försvaga det svenska språkets ställning.

SFP:s gruppordförande Otto Andersson svarar att SFP inte skäms över meddelandet. Enligt Andersson är SFP-gruppen nöjd med meddelandet och att hela regeringen står bakom det. Han påminner om att SFP krävde att meddelandet är ambitiöst, trovärdigt och konkret.

Rörelse Nu:s Hjallis Harkimo säger att regeringens meddelande innehåller självklarheter. Harkimo hoppas att regeringen inte faller på grund av rasismdiskussionen utan börjar förverkliga sitt regeringsprogram.

Citat från debatten

Dagens woke-kultur där allt från brädspel till glasspinnar är rasism har lett till att begreppet blivit grumligt

Jani Mäkelä, Sannfinländarna

Meddelandet skulle vara mera trovärdigt om budskapet från regeringspartiernas ledamöter inte skulle säga det motsatta

Oras Tynkkynen, De Gröna

Hur trovärdigt är det att minister Rydman inte har bett om förlåtelse för sina tidigare skriverier?

Tytti Tuppurainen, SDP

Ni (SFP) möjliggör att ett parti som alltid har föraktat er sitter i den finska regeringen. Skäms ni inte?

Veronika Honkasalo, Vänsterförbundet

Jag säger det inte lättsamt, men mycket står på spel. Det är inte tillräckligt att regeringens meddelande lyckas övertyga oss själva. Avgörande för trovärdigheten är hur trovärdiga vi är i deras ögon som drabbas av rasism, diskriminiering och hatprat i vardagen.

Eva Biaudet, SFP

Ni hinner nog fälla regeringen av andra orsaker

Statsminister Petteri Orpo, Samlingspartiet

Våra förfäder, alltså nordens n*****, var i 1800-talets raslära motsatsen till de germanska vikingarna och ljusa, blåögda arierna.

Teemu Keskisarja, Sannfinländarna

Det är svårt om inte omöjligt att förhindra grodor eller motbjudande inlägg på sociala medier på lokal nivå, men ifall sådana förekommer anser jag att regeringspartierna förbinder sig till att ta tag i det inom partiet

Ben Zyskowicz, Samlingspartiet