Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Forskningschef Lauri Rapeli tror att Västnyland kan gynnas av att SFP sitter med i regeringen – hur väl riksdagens arbete löper beror på om det blir fler skandaler

En man på en gård.
Bildtext Raseborgaren och forskningschefen Lauri Rapeli konstaterar att både Henrik Wickström och Johan Kvarnström uttalar sig rätt väntat om den politiskt stormiga sommaren.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Västnyland kan dra nytta av att SFP hålls kvar i regeringen, men vad är priset för vår moral och våra värderingar? Forskningschef Lauri Rapeli har analyserat intervjun med två västnyländska riksdagsledamöter.

Den politiska hösten har dragit igång med besked och innan veckan är slut har riksdagsledamöterna röstat om såväl förtroendet för regeringen som förtroendet för några sannfinländska politiker; finansminister Riikka Purra och näringsminister Wille Rydman.

Det två sannfinländska ministrarna anklagas för rasism.

Yle Västnyland har intervjuat två västnyländska riksdagsledamöter inför höststarten, Henrik Wickström (SFP) och Johan Kvarnström (SDP). När det gäller regeringens sätt att reagera på sommarens rasismskandaler har de olika åsikt.

Så ser de västnyländska riksdagsledamöterna på regeringens sätt att diskutera rasism

12:32

Lauri Rapeli, forskningschef vid Institutionen för samhällsforskning vid Åbo Akademi, tycker att både Henrik Wickström och Johan Kvarnström uttalar sig rätt väntat om den politiskt turbulenta sommaren.

– Henrik Wickström känner sig säkert en aning obekväm i den här situationen vilket är helt förståeligt i och med att ämnet är ganska svårt för SFP och för nästan vem som helst som är inblandad.

Frågan är ändå vilka alternativ SFP har, frågar sig Rapeli.

– Helst skulle partiet slippa samarbeta med Sannfinländarna, men Anna-Maja Henriksson (SFP:s ordförande) har också sagt rakt ut att om de inte sitter med i den här regeringen så monteras nog svenskan i Finland ner ganska kraftigt.

Lauri Rapeli tror att Henriksson har helt rätt i det hon säger och det är också vad riksdagsledamot Henrik Wickström från Ingå antydde i intervjun (6.9) för Yle Västnyland.

– Partiet är tydligen berett att kompromissa ganska mycket i andra saker när man tänker på alternativet som inte ser bra ut för Svenskfinland.

Samlingspartiet har sluppit obekväma frågor

– Jag tycker på ett sätt att Samlingspartiet har kommit undan alldeles för lätt i hela den här härvan. Allt har fokuserat på SFP, varför de är med i regeringen.

Riksdagsledamot Johan Kvarnström från Ekenäs sa i en intervju (6.9) till Yle Västnyland att ingen vet hur regeringen hade kunnat bli ifall SDP fått vara med i regeringsförhandlingarna. Det tycker forskningschef Lauri Rapeli vid Åbo Akademi är en intressant kommentar.

– Enligt min tolkning så gjorde Samlingspartiet ett stort val alldeles i början. Jag förstår varför, men det val som partiet gjorde tyder på att de aktivt valde bort en viss sorts regeringsbas. Jag tycker inte att Samlingspartiet har behövt svara på obekväma frågor angående det här valet.

Förvånansvärt att många SFP:are blev överraskade över rasistiska uttalanden

Det som förvånat forskningsprofessor Lauri Rapeli och som han också diskuterat med många andra är att folk blivit så överraskade när det började dyka upp olika uttalanden från Sannfinländarna från tidigare år.

– Sannfinländarna har ju inte försökt dölja den aspekten i sin politiska profil. Många har varit ute efter att Sannfinländarna borde ta avstånd från dessa uttalanden och be om ursäkt. Jag tycker det handlar om ett ganska grovt missförstånd. Det att Sannfinländarna inte har dolt den här sidan av sig själva beror på att de får mycket röster. Det är inte direkt så att Sannfinländarna mitt i allt ska ska förstå att ”oj vad vi har gjort fel”.

Lauri Rapeli undrar varför det verkar som att många SFP-politiker genuint inte verkar ha förstått det här.

Är det så då, eller är det bara som SFP:arna säger?

– Det är just den frågan som jag har försökt ställa vissa människor som jag antar känner till det ganska bra. Svaret som jag brukar få är att det kanske finns lite både och, att vissa verkligen har missat detta, medan andra inte har.

Oklart hur höstens regeringsarbete blir

SFP och Sannfinländarna ser olika på regeringens mycket omtalade meddelande mot rasism, något som också Lauri Rapeli vid Åbo Akademi konstaterar.

– Det tog fem minuter efter att regeringen hade publicerat det här utlåtandet som Jani Mäkelä från Sannfinländarna sa att han åtminstone inte kan lova att det inte kommer flera osakliga uttalanden från sannfinländska politiker.

Hur tror du nu att riksdagens och regeringens arbete kommer att löpa under hösten?

– Säg det! Det beror säkert ganska mycket på om det dyker upp nya skandaler eller något liknande som gör att fokus igen flyttas över från riktiga politiska frågor och beslut till enskilda kommentarer eller andra utspel av Sannfinländarna.

Lauri Rapeli tillägger ändå att det också finns en möjlighet att politikerna faktiskt kan fokusera på de frågor som regeringen vill lyfta fram i sitt program.

Flera moraliskt svåra aspekter

Sannfinländarna får stöd av sina väljare tack vare sina kontroversiella uttalanden, men frågan är hur den politiska turbulensen kommer att märkas i framtida val.

– Jag tror att en ganska avgörande fråga är hur regeringens ekonomiska politik sist och slutligen inverkar på de väljare som har röstat på just Sannfinländarna. Där finns ganska mycket sådant som knappast kommer att gynna dem.

Däremot tror Rapeli att Västnyland kan gynnas av att SFP sitter med i regeringen.

– Det är just det som Henrik Wickström vill påpeka i det här skedet. Är SFP inte med i regeringen så finns det ingen som representerar Västnyland och då tas inte regionen i beaktande på samma sätt. Om vi enbart tänker själviskt på oss själva, så ska vi helst hålla SFP i regeringen.

Det finns också en annan aspekt tillägger Lauri Rapeli och lyfter fram socialdemokraten Johan Kvarnströms argument:

– Ska vi sätta en prislapp på våra värderingar? Den frågan är besvärlig och där kan man ha olika åsikter. Det är en moralfråga, säger Lauri Rapeli, forskningschef vid Institutet för samhällsforskning vid Åbo Akademi.

Forskningschef Lauri Rapeli: "Jag är förvånad över att sannfinländska uttalanden överraskade SFP-politiker"

18:36

Diskussion om artikeln