Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Socialdemokraterna och Samlingspartiet är nu så gott som jämnstarka

En collagebild med Antti Lindtman (SDP) till vänster och Petteri Orpo (Saml) till höger.
Bildtext SDP är fortfarande etta med ett stöd på 21,4 procent, men Samlingspartiet är inte långt efter med 21,2 procent. Ordförandebytet inom SDP syns inte i partimätningen ännu.

Socialdemokraterna fortsätter att vara Finlands största parti, men Samlingspartiet har knappat in på försprånget. Det här visar Yles färska partimätning.

Socialdemokraterna har tappat i stöd sedan den förra partimätningen i juli, medan stödet ökar för Samlingspartiet. Både SDP och Samlingspartiet fortsätter vara tjugoprocentspartier. De har en klar marginal till de andra.

Sannfinländarna backar en aning också i augusti. Partiet ligger nu trea med ett stöd på 18,5 procent. I maj hade Sannfinländarna fortfarande ett stöd på 21 procent.

Tuoreimmassa puoluekannatusmittauksessa SDP on kärjessä (21,4 %), kokoomus toisena (21,2 %) ja perussuomalaiset kolmantena (18,5 %).
Bild: Nanna Särkkä / Yle

Fyra avgörande år för Centern

Centern har det största stödet partiet har haft i Yles mätningar det här året. Stödet ligger nu på 11,5 procent.

Centern har börjat tappa mindre till Samlingspartiet, säger Jussi Westinen, forskningschef vid Taloustutkimus som har gjort mätningen för Yle. Centern får däremot inte tillbaka lika många väljare från Sannfinländarna, enligt Westinen.

– Centerns tuffaste motståndare, Sannfinländarna och Samlingspartiet, är båda i regeringen. Om Centern inte lyckas öka sitt stöd under den här regeringsperioden betyder det att läget är jättekritiskt för partiet, säger Westinen.

Hösten blir intressant

Under hösten avgörs det om de sannfinländska väljarna accepterar regeringens nedskärningar i till exempel i utkomststödet och bostadsbidraget. Tiden fram till årsskiftet avgör mycket, säger Jussi Westinen från Taloustutkimus.

Många av Sannfinländarnas väljare är kritiska till invandring. De har inte låtit sig påverkas av att det har blåst kring de sannfinländska ministrarna under sommaren. Det som däremot kan påverka stödet för Sannfinländarna är de kommande nedskärningarna.

Sannfinländarnas ekonomiska politik har gått mera mot höger sedan partiet splittrades. Partiet värnar inte längre om ”den lilla människan” och understryker i stället att det behövs tuffa åtgärder för att balansera ekonomin. Jussi Westinen säger att det återstår att se om partiets väljare köper det här argumentet.

– Politiskt är det ett bra läge för Centern, säger Westinen.

Jussi Westinen pekar också på att det finns allt flera osäkra väljare. 23 procent av de tillfrågade nämnde inget parti alls. Motsvarande siffra var 19,5 procent för bara en månad sedan.

– Väljare väntar på vad som ska hända efter sommaren. Nu börjar det på riktigt hända saker inom politiken.

Diskussion om artikeln