Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Många trädgårdar har fått en mindre äppelskörd i år: ”Tidigare har vi fått ihop sextio dunkar äppelmust, men i år har vi bara fått tolv”

Uppdaterad 12.09.2023 10:08.
En pojke som plocka äpplen.
Bildtext Eleverna i Skräbböle skola plockar äpplen i folks trädgårdar, då skolans egna äppelträd gav så lite skörd i år.
Bild: Carmela Johansson / Yle

I många trädgårdar har det i år kommit en lite mindre mängd äpplen än vanligt. Det har man åtminstone märkt i Skräbböle skolas äppelträdgård, där årets äppelskörd varit betydligt sämre än förut.

Under de senaste åren har eleverna i Skräbböle skola i Pargas plockat äpplen, som föräldraföreningen sedan gör äppelmust av. Men i år har skörden varit betydligt sämre, konstaterar Linn Duncker, som är ordförande för föräldraföreningen Hem och skola i Skräbböle.

– Tidigare år har vi fått ihop cirka femtio till sextio dunkar äppelmust av äpplena från skolans äppelträd och med lite bidrag från elevernas familjer. Men i år har vi bara fått tolv dunkar, säger Duncker.

Precis som tidigare år har elevernas familjer hämtat äpplen till skolan, men i år har det också kommit en betydligt mindre mängd äpplen från familjerna.

– Det tycks överlag vara ett dåligt år, för det är många som säger att de inte har fått så mycket äpplen i år, säger Duncker.

Eleverna plockar äpplen på talko

Äppelmustförsäljningen brukar normalt ge en inkomst på flera hundra euro till föreningen. Det är ett välkommet tillägg till föräldraföreningens kassa och därför försöker föreningen hitta en lösning, så att inkomstbortfallet inte ska bli så stort.

För att lösa situationen har skolan frågat om eleverna under skoltid, exempelvis under skolans rörelsetimme, kan plockar äpplen ur trädgårdar i skolans närhet.

– Om man har äpplen som man inte behöver så kan man höra av sig till oss, så kan eleverna komma och plocka dem. Det är inte så många som hört av sig hittills, men ett litet talko blir det säkert, säger Duncker.

Två kvinnor i en trädgård.
Bildtext Linn Duncker och läraren Tuula Ruokola-Randström tycker det är bra att äpplena i skolans äppelträdgård tas tillvara.
Bild: Carmela Johansson / Yle

”Viktigt att eleverna också får bidra”

Idén till att eleverna i Skräbböle skulle plocka äpplen kom under coronapandemin, då det var svårt att ordna andra evenemang för att samla in pengar till Hem och skolas verksamhet. Duncker tycker det är viktigt att eleverna också får vara med och hjälpa till.

– Vi tycker att det är bra att eleverna också får vara med och bidra till Hem och skolas kassa och att det inte alltid bara är föräldrarna som bakar eller säljer kaffe, säger Duncker.

Elever som leker och äter äppel i en trädgård.
Bildtext Eleverna i Skräbböle skola leker gärna i äppelträdgården på rasten och passar samtidigt på att äta ett äpple som mellanmål.
Bild: Carmela Johansson / Yle

”Det är roligare att plocka äpplen med kompisar”

Årskurs 3 i Skräbböle skola är en av de klasser som kommer att plocka äpplen från trädgårdar i närheten av skolan. Många av tredjeklassarna tycker att det är roligt att få hjälpa till.

– Det är kul att Hem och skola hjälper oss och att de sedan gör äppelmust, säger Wanja Gestranius.

– Jag tycker att det är helt fantastiskt att vi får plocka äpplen och att äldre som inte har barn längre låter oss komma till dem och plocka, då det inte finns så mycket äpplen här i år, säger Molly Lindström.

Flera av tredjeklassarna har äppelträd i sin trädgård, men de flesta har inte hämtat äpplen till skolan. Minea Lundström, Nellie Vähä-Mäkilä och Madeleine Lignell säger att äppelträden hemma hos dem ännu är så små att de inte ger äpplen.

– Jag vet faktiskt inte varför jag inte har hämtat äpplen. Jag kanske bara inte har tänkt på det, säger Gestranius.

– Det är roligare att plocka äpplen med kompisar än att göra det för sig själv, säger Lindström.

Fem flickor i en trädgård.
Bildtext Tredjeklassarna Wanja Gestranius, Molly Lindström, Minea Lundström, Madeleine Lignell och Nellie Vähä-Mäkilä gillar alla att äta äpplen.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Tuula Ruokola-Randström, som är klasslärare för årskurs 3, tycker att det är fint att Hem och skola tar tillvara skolans äpplen. Hon har tidigare också hämtat äpplen från sin egen trädgård till insamlingen.

– I fjol hade vi mycket äpplen, men i år har jag så lite äpplen att jag inte kunnat hämta alls. Om det finns bybor som har extra äpplen som de inte behöver är det fint att ta dem tillvara. Vi hoppas ändå att om elevernas familjer har äpplen, att de plockar sina äpplen själva och hämta dem till skolan, säger Ruokola-Randström.

På äppelgårdar i Åboland ser skörden ändå ut att bli bra

Tove Bornemanns musteri i Pargas mustar även många privatpersoners äpplen och hon konstaterar att årets säsong varit ojämn och att mängden äpplen varit lite mindre än ifjol.

Men på Toni Rahkonens äppelgård i Heisala i Pargas ser säsongen ut att bli lyckad.

– För tillfället ser äppelskörden helt okej ut. Vi kommer att få en ganska normal skörd. På våren hade pollinerarna jättedåligt flygväder och det är en stor orsak till att det inte finns så mycket äpplen på alla ställen i år. Vi har väldigt mycket humlor och bin för att få en god pollinering, säger Rahkonen.

För Rahkonen påverkade inte sommarens torra väder så mycket eftersom äppelodlingen har droppbevattning. För dem som vill ha mycket äpplen gäller det att se till att pollinerarna trivs, till exempel med insektshotell och att inte klippa gräsmattan så ofta, konstaterar Rahkonen.

Man i arbetskläder och keps framför äppelträd med röda äpplen.
Bildtext Toni Rahkonen väntar sig en normal skörd, men har hört att många haft färre äpplen än normalt i sina trädgårdar.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Även på Annika Holméns äppelträdgård på Wattkast i Korpo ser äppelskörden bra ut. Hon brukar också vattna sina äppelträd, speciellt under torra perioder.

– Hos oss har skörden varit mycket bra. För att få en bra skörd är det viktigt att ta hand om sina äppelträd. Man kan beskära dem och så kan man kartgallra dem, alltså om det kommer mycket äpplen ett år så tar man bort lite av de små kartarna så blir skörden jämnare, säger Holmén.

En äppelförsäljare vid ett torgstånd.
Bildtext Annika Holmén har haft en bra äppelskörd i år.
Bild: Carmela Johansson / Yle

Skräbböle skolas äppelplockningstalko gav resultat. Alla de äpplen, som eleverna plockade från folks privata trädgårdar under sin rörelsetimme, blev till drygt 50 dunkar äppelmust.

Färre äpplen i år- Skräbböle skolas skörd betydligt sämre

10:18

Diskussion om artikeln