Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Stora problem med eftisverksamheten i Lagstads skola: ”Min dotter ringde och bad att få komma hem”

Uppdaterad 07.09.2023 08:22.
Lagstads skola i Esbo
Bildtext Eftis har inte fungerat på länge i Lagstads skola.
Bild: YLE / Marianne Sundholm

Eftermiddagsverksamheten haltar i Lagstads skola i Esbo. Det svåra läget började år 2021 då Folkhälsan sa upp kontraktet. Nu räcker personalen inte till.

Första dagen då skolåret inleddes i augusti får föräldrarna höra att personalen till eftermiddagsverksamheten är snabbrekryterad. Orsaken är att alla de ledare som anställdes i våras har sagt upp sig då de fått bättre kontrakt på andra håll.

Från och med hösten har ett företag med namnet H&S International School ansvarat för eftisverksamheten i skolan och det har inte fungerat bra.

– Barnen får nu göra vad de vill. En dag ertappades de springande omkring i regnet i kalsonger och t-skjorta, berättar föräldern Anders Blomberg.

Personalen är omöjlig att få tag på när föräldrar ringer och ingen verkar ha koll på var barnen finns under eftermiddagen.

– Min dotter ringde en dag från eftisen och frågade om hon kunde få komma hem, berättar Blomberg.

Vissa dagar har man inte kollat om alla barn har anlänt till verksamheten och andra dagar har alla inte fått mellanmål.

– Det har till och med hänt att barn har gått hem med fel föräldrar, berättar Anders Blomberg.

Det gick inte att få tag i företaget under onsdagskvällen men enligt Anders Blomberg har föräldrarna kontaktat den verkställande direktören utan att få någon större respons.

– Vd:n lyssnade passivt utan att svara något alls, säger han.

Blomberg poängterar att det är ledningen föräldrarna kritiserar, inte anställda på eftiset. Under onsdagen hade en förälder ringt direkt till ledaren för eftermiddagsverksamheten och fått tala med en gråtande kvinna.

– Orsaken är att de inte har tillräckligt med resurser för att hålla ordning och reda. Barnen beter sig som de har betett sig under de senaste veckorna där, säger Blomberg.

– Barnen är där bara i förvaring och de vuxna håller öga på att de inte skadar sig, fortsätter han.

Problemen började då Folkhälsan slutade

Folkhälsan sa upp eftisverksamheten 2021. Orsaken till det här är inte klar.

– Jag förstod mellan raderna att de inte kunde producera verksamhet på svenska till den prisnivå som Esbo stad krävde, säger Anders Blomberg.

Efter nya upphandlingar tog företaget Pilke över verksamheten. Det ledde till fullkomligt kaos, enligt Blomberg.

– Ledarna kunde i vissa fall inte ett ord svenska och ledde eftisverksamhet i en svensk skola med elever som ännu inte ens hade börjat lära sig det andra inhemska på lektionerna, påpekar han.

Pilke sa upp kontraktet för sin del i december år 2022 varefter ytterligare nya upphandlingar gjordes.

Skolan säger att den inte har med saken att göra eftersom den inte har något annat ansvar för eftermiddagsverksamheten än att erbjuda utrymmen.

– Tjänstemännen på staden är medvetna om problemen, säger Anders Blomberg. Vi har nog kontaktat dem men ingen ordentlig lösning har setts till, fortsätter han.

Artikeln uppdaterad 7.9 klockan 8.22 med ett förtydligande om att det är ledningen som kritiseras.