Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Stefan Randström tillbaka i Hangö för dokumentärfilm om Hyvons historia

Två män och en hund på en terrass.
Bildtext Barndomsvännerna Steffe Randström och Pekka Barck gör dokumentärfilm om Hyvons historia och flickorna som kom till okända Hangö för jobb på fabriken.
Bild: Gunilla Ginström / Yle

Hangöfödda Stefan ”Steffe” Randström gör dokumentärfilm om kvinnorna som kom till Hangö för jobb på textilfabriken Hyvon.

För två år sedan kom Pekka Barcks historik över textilfabriken Hyvons historia i Hangö. Nästa år 2024 får vi möta de unga flickorna som kom till Hangö för jobb på fabriken i en dokumentär gjord av dokumentärfilmaren, Pekkas barndomsvän, Stefan Randström.

Dokumentärfilmaren Steffe Randström gör film om Hangöföretaget Hyvons historia

26:45

Hyvon hade omkring 500 anställda under åren 1955 till 1976. De flesta var unga flickor från finska Finland, många av dem helt främmande för staden ute på Hangöudd och för det svenska språket.

För en del blev utmaningarna för jobbiga och tiden i Hangö kort. Men många hittade också kärleken och stannade kvar.

I dokumentären får vi möta kvinnorna som blev kvar i Hangö, bildade familj och kände sig hemma i den tvåspråkiga staden.

Det är de här livshistorierna som intresserat Stefan Randström.

– En story om en människa som måste kämpa, men finner sig till rätta – det är ofta min röda tråd när jag gör dokumentärer, säger Stefan Randström.

I dag bor och jobbar han utgående från Toronto i Kanada, men många minns programledaren Stefan Randström i finlandssvensk TV för programmen Talking Heads och Randström & Co.