Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Högsta domstolen i Mexiko avkriminaliserade abort i hela landet

I september i fjol demonstrerade mexikanska kvinnor i Acapulco för tillgång till säkra aborter över hela landet.
Bildtext I september i fjol demonstrerade mexikanska kvinnor i Acapulco för tillgång till säkra aborter över hela landet.
Bild: EPA-EFE

Det får inte längre vara en kriminell handling att genomföra en abort någonstans i Mexiko. Det slog landets högsta domstol fast. Medan abortlagstiftningen skärps i USA, blir den liberalare i många latinamerikanska länder.

Högsta domstolen i Mexiko fattade på onsdagen ett enhälligt beslut som innebär att abort avkriminaliseras i hela landet.

Redan för två år sedan kom en dom från högsta domstolen där den nordliga delstaten Coahuila beordrades att slopa straffen för aborter från delstatens strafflag. Efter det domslutet har tolv delstater avkriminaliserat abort, men ingreppet är fortfarande straffbart i tjugo delstater.

På X (tidigare Twitter) skriver domstolen att onsdagens beslut fattades, eftersom det är grundlagsstridigt att straffa för aborter då det ”kränker de mänskliga rättigheterna för kvinnor och personer med förmåga att bli gravida.”

Domslutet innebär också att offentliga vårdinstanser i Mexiko är skyldiga att genomföra aborter.

”Känns som en dröm”

Det var många mexikanska kvinnor som firade domslutet.

– Det känns som en dröm. Jag är typ den lyckligaste människan i världen just nu. Om du inte har förmåga att föda, så kan du inte tala om för mig vad som är rätt eller fel, sa Andrea Hernández, aktiv feminist i Mexico City.

Men också abortmotståndarna lovade att fortsätta sin kamp. Dessutom krävs en hel del juridiskt arbete både på federal och på delstatlig nivå innan domslutet blir verklighet.

Den mexikanska kongressen måste se till att abort försvinner från landets strafflag och en lång rad delstater måste skriva om sina lagar. Den här processen kan gå snabbt, men kan också ta flera år.

Argentina legaliserade abort 2020 och konservativa Colombia gick samma väg 2022. Flera medier och nyhetsbyråer påpekar att medan abortlagstiftningen skärps i USA, så har den blivit liberalare i många latinamerikanska länder.

Källor: AP, Reuters, The Guardian