Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Kim Berg överväger kandidatur för gruppordförande i riksdagen

Socialdemokratiske riksdagsledamoten Kim Berg från Vasa överväger fortfarande om han ska kandidera för posten som Socialdemokraternas riksdagsgrupps ordförande. Berg intervjuades om saken i Yles morgon-tv för en stund sedan.

Socialdemokratiska riksdagsgruppen väljer ny ordförande idag, så Berg kan inte vänta länge till med sitt beslut.

Det tidigare minsitrarna Tytti Tuppurainen och Krista Kiuru har båda meddelat sitt intresse för posten.

Riksdagsgruppens avgående ordförande Antti Lindtman valdes till ordförande för SDP förra veckan.

Relaterat

JHL:s ordförande Päivi Niemi-Laine talar i mikrofon under en presskonferens.

JHL:s Päivi Niemi-Laine lämnar ordförandeposten

Blir chef för samhällsrelationer.

Säde Tahvanainen ny fullmäktigeordförande i Vanda

Säde Tahvanainen (SDP) valdes under måndagen (13.11) till fullmäktigeordförande i Vanda.

Tahvanainen har suttit i stadsfullmäktige i många år. Hon satt också i riksdagen åren 1995-2007.

Hon har fungerat som stadsstyrelsens första vice ordförande, men meddelar att hon nu kommer att avgå från det uppdraget.

Tahvanainen ersätter Antti Lindtman som meddelade tidigare i år att han avgår som fullmäktigeordförande på grund av tidsbrist.

Han valdes tidigare i år till ny ordförande för Socialdemokraterna.

Tre kandiderar om ishockeyförbundets ordförandepost – Jukurits storägare anmälde sig till kampen

Tre män har anmält sitt intresse att ta över som ordförande för Finlands ishockeyförbund efter Harri Nummela. Två av dem var bekanta sen tidigare: Heikki Hietanen och Erkka Westerlund.

Den tredje kandidaten som ställt sig till förfogande är Jukka Toivakka. Den 61-årige Toivakka är för närvarande förbundets vice ordförande och storägare i ligalaget Jukurit.

Erkka Westerlund har bland annat fungerat som Finlands förbundskapten. Den 66-årige Westerlund lotsade Lejonen till OS-silver 2006 och OS-brons 2014. De senaste åren har varit styrelsemedlem i TPS ishockeysektion.

Den 64-årige Heikki Hietanen var generalsekreterare för hemma-VM 2022 och 2023. Åren 2001–2009 jobbade han som ishockeyförbundets vd.

Harri Nummelas åttaåriga sejour som förbundsordförande kommer till ända vid årsskiftet. Ishockeyförbundets fullmäktige väljer hans efterträdare den 25 november.

Vitklädd person vid tangentbordet.

Årslönen för Apottis ordförande stiger från 5 200 till 24 000 euro

Patientdatasystemet får en ny styrelse.

FC Barcelonas ordförande nästa i tur att åtalas för mutbrott

Fotbollsklubben Barcelonas ordförande Joan Laporta har åtalats eftersom han anklagas för att vara inblandad i en mutskandal. Klubben misstänks för att ha betalat för gynnsamma domarbeslut.

Fallet rör Barcelona och Jose Maria Enriquez Negreira, tidigare vice ordförande i den spanska domarkommittén. Åklagarna misstänker att Barcelona mellan 2001 och 2018 betalade miljoner till Negreiras företag Dasnil 95. Enligt åklagarna betalade Barcelona mer än 7,3 miljoner euro till Negreira, som var vice ordförande i domarkommittén från 1994 till 2018.

Negreira och två tidigare Barcelonaordförande, Josep Maria Bartomeu och Sandro Rosell, har tidigare åtalats. Barcelona som klubb står också inför rätta för påstådda mutbrott.

Barcelona har förnekat brott. Enligt klubben betalade man Negreiras företag för rådgivning i domarfrågor.

STT Urheilu