Hoppa till huvudinnehåll

Politik

SFP ställer inte upp kandidat i presidentvalet – men stöder inte heller Stubb

Uppdaterad 07.09.2023 17:55.
Anna-Maja Henriksson fotograferad från sidan medan hon sitter vid ett bord. Hon ler och gestikulerar med händerna medan hon talar.
Bildtext Anna-Maja Henriksson uppger att Svenska folkpartiet inte ställer upp någon kandidat i presidentvalet.
Bild: Antti Haanpää / Yle

Svenska folkpartiet (SFP) har beslutat att inte ställa upp en egen presidentkandidat i valet nästa år. Partiet ställer sig inte heller bakom någon av de existerande kandidaterna.

SFP fattade det enhälliga beslutet på ett partistyrelsemöte under torsdagen efter en grundlig diskussion där man vägde för- och nackdelar.

Partiordförande Anna-Maja Henriksson konstaterar att det för SFP är viktigt att Finlands nästa president står upp för de liberala värderingarna, demokrati, mänskliga rättigheter och rättsstatsprincipen.

SFP vill inte splittra det liberala fältet

Enligt SFP finns det redan flera presidentkandidater som står för de här värderingarna.

”För tillfället har redan flera liberala kandidater meddelat att de ställer upp och SFP vill därmed inte bidra till att splittra det liberala fältet ytterligare. Därför väljer SFP att inte denna gång ställa upp en egen kandidat i nästa presidentval”, säger Henriksson i ett pressmeddelande.

SFP kommer inte heller att ställa sig bakom Samlingspartiets kandidat Alexander Stubb, något som experter analyserat att kan vara en möjlighet.

”SFP kommer inte att ställa sig bakom någon enskild kandidat i presidentvalet. Däremot kommer vi att delta aktivt i den politiska debatten om Finlands väg framåt”, säger Henriksson.

Stubb, Rehn och Haavisto räcker till

– Det finns redan flera goda kandidater för presidentposten, i ett starkt och brett startfält. Vi såg därför inte behov av en egen kandidat, säger partisekreterare Fredrik Guseff i en intervju för Svenska Yle.

SFP kommer inte som parti att ställa sig bakom en enskild kandidat, men partiets profiler kommer kanske att stödja olika kandidater.

Många finlandssvenskar kan vara glada över att inte nu hamna i dilemmat mellan att troget stödja SFP:s kandidat eller till exempel Alexander Stubb direkt, säger Guseff.

I pressmeddelandet nämns några viktiga egenskaper för nästa president, men det står inte att svenska skulle vara viktigt för presidenten – är det självklart eller har ni glömt bort det?

– Det är klart att det är till fördel om presidenten talar svenska, och vi har ju tre goda kandidater som är antingen tvåspråkiga eller talar god svenska, så det finns att välja emellan, säger Fredrik Guseff.

Fältet ser framåt

Motiveringen att ställa upp i presidentvalet för att synas och delta i debatten anser partisekreterare Guseff inte är så viktig. Valet är väldigt personfixerat, men det blir bara liten tid för varje enskild kandidat. Man kan säkert delta från sidan om i presidentvalsdebatten, säger han.

Någon valtrötthet eller att SFP skulle ha haft svårt att hitta en lämplig kandidat vill Guseff inte medge.

– Det skulle garanterat ha funnits lämpliga kandidater, och entusiasm på fältet med en egen kandidat. Men signalerna från fältet är att SFP inte behöver en egen kandidat den här gången.

– Aktivisterna på SFP-fältet kan i stället koncentrera sig på flera andra viktiga val, börjande med EU-valet i juni 2024 och kommunal- och välfärdsområdesvalet i april 2025.

Haavisto leder i mätningarna

Pekka Haavisto har varit orubblig etta i de senaste undersökningarna inför presidentvalet i januari. Han följs av Alexander Stubb och Olli Rehn.

Haavisto och Rehn kandiderar via valmansföreningar, medan Stubb är Samlingspartiets kandidat.

De Gröna har meddelat att de stöder Haavisto och Centern stöder Rehn.

"Inget behov av egen presidentkandidat för SFP"

4:40
Partisekreterare Fredrik Guseff förklarar SFP:s val att ställa sig utanför presidentvalet.

Diskussion om artikeln