Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Sjukdomskaoset tvingade svenska landslaget till drastiskt beslut – nu berättar Ebba Andersson om vidden: ”Aldrig varit med om något liknande”

Ebba Andersson pustar.
Bildtext Ebba Andersson var en av de som drabbades av sjukdom under lägret i Torsby.
Bild: Yle/Tomi Hänninen

Det var i augusti som det svenska skidlandslaget plötsligt ställde in ett pågående träningsläger i Torsby. Orsaken var att flera idrottare insjuknat under en natt. Ebba Andersson var en av dem.

Efter att landslaget ställt in sitt träningsläger, sa den svenska landslagsläkaren Richard Noberius att det handlade om en övre luftvägsinfektion som samtidigt drabbat sex av idrottarna.

Nu träder en av de drabbade fram, Ebba Andersson.

– Det som var så sjukt var ju att vi som drabbades vaknade inom en timme med toksvidande hals, säger Andersson till Expressen.

Andersson hade anlänt till lägret i egen bil och sovit i ett enkelrum.

– Jag tänkte att det här behöver i alla fall inte drabba någon annan. Men ett samtal senare med vår läkare Rickard Noberius så insåg jag att vi var ganska många som satt i samma båt. Jag har aldrig varit med om något liknande.

Vem de övriga insjuknade var är oklart. Andersson berättar att hon kom lindrigt undan och kunde återuppta träningen efter några dagars vila.

– Men oavsett så blir det ju något man måste anpassa träningen efter. Du kan inte gå på för fullt direkt.

Tour de Ski är målet

Förkylningsmysteriet i Torsby är inte det enda som drabbat Andersson under träningssäsongen. Under en period råkade hon också ut för en infektion i magen.

– Det är fortsatt lite oklart exakt vad det var. Det jag vet är att det var någon form av infektion kopplat till regioner i magen. Det påverkade mig ganska stort under en period. Men så fort det var bra så var det som att det försvann lika fort som det dykt upp, säger Andersson till SVT.

Världscupen i längdskidåkning börjar i Ruka i slutet av november. Andersson berättar att hon kommer att satsa på Tour de Ski under kommande säsong.

– Jag känner att den totala världscupen får bli ett mål under tidens gång, men nu är mitt stora mål Tour de Ski. Jag har varit trea en gång och tvåa en gång, men aldrig vunnit. Det hade varit stort att bli den tredje svenska tjejen att ta hem touren.

Diskussion om artikeln