Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

HS: Barnskötare vid Borgå stad misstänks för sexuellt utnyttjande av barn

Uppdaterad 07.09.2023 13:59.
Polisstationen och tingsrätten i Borgå.
Bildtext Östra Nylands tingsrätt i Borgå.
Bild: Anni Jonasson / Yle

Barnskötaren har jobbat inom småbarnspedagogiken och i skolan. Däremot är det oklart om brottsmisstankarna hör ihop med personens arbetsuppgifter.

Tidningen Helsingin Sanomat har uppgifter om att en barnskötare misstänks för sexualbrott som riktat sig mot barn. Den misstänkta har jobbat med barn i Borgå stads tjänst i flera år.

Barnskötaren har suttit häktad i flera veckor sedan augusti, på sannolika skäl misstänkt för sexuellt utnyttjande av barn och två fall av sexuellt övergrepp.

Det sexuella utnyttjandet misstänks ha skett under drygt ett års tid under tidsperioden 2021 till 2022 och de två sexuella övergreppen under drygt sex månaders tid i år.

Östra Nylands tingsrätt har antecknat Borgå som ort vad gäller alla tre brottsmisstankar.

Enligt tidningen har personen varit i Borgå stads tjänst då de misstänkta brotten har ägt rum, dels som barnskötare inom småbarnspedagogiken men också som skolgångshandledare.

Däremot har tidningen inga uppgifter om huruvida brotten hör ihop med den misstänktas arbetsuppgifter. Det är också oklart om det finns ett eller flera offer.

Borgå stad samarbetar aktivt med polisen

Borgå stad kommenterar saken i ett pressmeddelande på torsdagseftermiddagen.

”Vi förhåller oss mycket allvarligt till den här typen av frågor. Vi samarbetar också aktivt med polisen och andra myndigheter om det behövs för att utreda situationen”, säger Borgå stads bildningsdirektör Sari Gustafsson.

Vid brottsmisstankar är det alltid polisen som har ansvar för att informera om fallet, och Borgå stad kan inte ta ställning till utredningen.

I sitt pressmeddelande skriver staden att den genast ingriper i osakligt beteende och meddelar polisen om brottsmisstankar. Barnen har en lagstadgad rätt till en trygg uppväxt- och lärmiljö.

Om det är fråga om minderåriga involveras vårdnadshavarna och vid behov tar staden kontakt med polisen och brottsofferjouren med låg tröskel.

Straffregisterutdrag krävs

Staden följer sina officiella anvisningar vid rekrytering av personal. Ett straffregisterutdrag krävs av dem som anställs för att jobba med barn.

Tillvägagångssätten är viktiga också då staden anställer vikarier, enligt pressmeddelandet. Staden använder mycket vikarier inom de sektorer där det råder brist på arbetskraft.

”Då man arbetar med barn är säkerheten oerhört viktig och hela personalen har fått anvisningar om säkerhetsförfaranden”, säger Gustafsson.

Polisen har meddelat att den inte kommenterar fallet i det här skedet av utredningen.

Artikeln har uppdaterats kl. 13.58 7.9.2023 med uppgifter och kommentar från Borgå stads bildningsdirektör Sari Gustafsson.