Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Modern ljuskonst och popmusik fyller den romantiska slottsparken i Svartå

En  man framför svartå slott
Bildtext Producent och kurator Janne Junttila hoppas Metronom ska locka lika många besökare som i fjol, när tretusen besökare såg ljuskonstverken i parken.
Bild: Linus Westerlund / Yle

Metronom heter festivalen som sammanför ljuskonst och musik. Huvudevenemanget är på lördag, då uppträder bland annat Sverigefinlänska artisten Anna Järvinen.

Svartå slottspark fylls av ljud och ljus under festivalen Metronom

11:11

Festivalen ordnades första gången i fjol. Producent och kurator Janne Junttila tycker den moderna ljuskonsten bildar en läcker kontrast till den romantiska miljön vid Svartå slott.

– Upplevelsen är fullständig när alla tre delar möts: popmusik, ljuskonst och det exceptionella området, säger Junttila.

Fesivalen inleds på fredag 8.9 och en del av ljuskonstverken kommer att finnas i parken ända fram till 16.9. Att se på konstverken i parken kostar ingenting.

kvinna i ljusgrön jacka
Bildtext Satu Söderström bor i Åbo men tillbringar mest tid i Svartå där hon har en fritidsbostad. Vid stallet bakom henne kommer man under festivalen att se konstverket Lace Horse.
Bild: Linus Westerlund / Yle

– På kvällen klockan 21 blir det ljus i konstverken. Det kan vara lite svalt, så det är bra att ha varma kläder och bra skor på sig för man går på grusvägar och gräsmattor. Det är också bra att ha en ficklampa för säkerhets skull när det är mörkt på kvällen, säger Satu Söderström som är frivilligjobbare på festivalen.

Arrangörerna tipsar också om att man inte ska röra konstverken, då de kan vara sköra och många av dem drivs med el. Det kan också ligga elkablar på marken.

en vit ram i en park
Bildtext Ramarna till Janne Bergmarks konstverk Pipe House står klar, men själva konstverket består av ledljus.
Bild: Linus Westerlund / Yle
En diskoboll uggla
Bildtext Som om en uggla och en diskoboll hade fått barn - så beskriver kurator Janne Junttila det här konstverket av Jere Suontausta.
Ett gult stort hus
Bildtext Största delen av konstverken är fristående, men också i år ska ljuskonst projiceras mot slottets fasad.
Bild: Linus Westerlund / Yle
Turkosa ljus mot svart bakgrund
Bildtext Niko Tiainens konstverk Inversio består av nätgaller som video projiceras mot, och hela konstverkt är två och en halv meter högt.