Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Malms simhall barnvänligast i stan

Från 2015
Uppdaterad 04.05.2016 09:27.
Muluken cederborg och Elin Andersson delar ut diplom åt simhallschef Laura Kuutti i Malm.
Bildtext Laura Kuutti är nöjd simhallschef. Här får hon ta emot barnvänlighetsdiplom av Muluken Cederborg och Elin Andersson.
Bild: Yle/Johanna Minkkinen

Funderar du på vart du ska ditt barn, gudbarn eller barnbarn i helgen? Förutom BUU-dagen är svaret sagorummet på Richardsgatans bibliotek, spårvagnsmuseet eller Malms simhall.

I dag på Barnkonventionsdagen fick de här tre barnvänliga platserna i Helsingfors ta emot ett diplom av Svenska kvinnoförbundet i Sörnäs, Lilla Luckan och Ung Martha. Allmänheten har fått föreslå barnvänliga platser i staden och sedan valde en enväldig jury ut vinnaren. Tre av de nominerade var så jämna att alla fick ta emot utmärkelsen.

Yle Huvudstadsregionen är på plats när simhallschefen Laura Kuutti i Malm får ta emot priset av Elin Andersson från Svenska kvinnoförbundet i Sörnäs och Muluken Cederborg från Ung Martha.

- Det här känns jättebra. Det är roligt att vårt arbete uppmärksammas. Alla ska känna sig välkomna i Malms simhall.

Kuutti visar upp diplomet för ett gäng vattengymnastiserande damer och herrar.

Vi fäster speciellt uppmärksamhet vid att alla ska känna sig välkomna i Malms simhall. Gammal som ung ska trivas här.

― Laura Kuutti

- Malms simhall är barnvänligast i staden, ropar hon ut över tonerna som gänget gympar till.

Hon möts av rungande applåder och utropet "Och för lite äldre barn!".

Trevlig atmosfär för alla

I Malms simhall finns flera fräscha barnbassänger och mycket leksaker för barn som lär sig simma. Det är ändå inte dem Laura Kuutti främst vill föra fram.

- Vi fäster speciellt uppmärksamhet vid att alla ska känna sig välkomna i Malms simhall. Gammal som ung ska trivas här.

Enligt Kuutti är det antagligen just det som bidrar till att Malms simhall känns speciellt barnvänlig: atmosfären är sådan att alla trivs oavsett ålder.

Alla barn simmar gratis

Det kom in sammanlagt 27 bidrag till tävlingen över Helsingfors barnvänligaste plats. Kriterierna var att platserna ska vara lättillgängliga, utgå från barnets perspektiv, ha fritt eller billigt inträde och vara tillgängliga under största delen av året.

Det som bidrog till att Malms simhall valdes är att det går så lätt att ta sig dit med kollektivtrafik. Sagorummet på Richardsgatans bibliotek har å sin sida fått speciellt mycket uppmärksamhet efter bibliotekets mäkta populära jippo där barn fick hämta sina mjukisdjur på övernattning till biblioteket.

Inspirerade av priset låter alla simhallar som hör till företaget Urheiluhallit (bland annat Malm, Tölö och Backasbrinken) barn simma gratis på Barnkonventionsdagen i dag fredag 20.11.