Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Norrena & Frantz: ”Varför är jag ledsen för att mitt ex har hittat en ny – jag har ju en härlig partner?”

Kvinna ligger på en säng och tittar på sin telefon
Bild: YURI ARCURS

I en perfekt värld skulle vi förhålla oss neutralt och välvilligt till alla forna kärlekar.

Japp, vi var ihop ett tag. Näpp, det fungerade inte. Och nu har vi gått vidare med våra liv, men träffas vi på gatan kan vi växla några ord utan att det känns konstigt.

Ibland kanske det där fungerar. Men oftast inte.

Avslutade kärleksrelationer kan fortsätta att spöka inom oss, trots att vi gått vidare och kanske till och med hittat nya partner. Exakt det hände denna poddlyssnare:

Jag lever i ett lyckligt förhållande, men fick för ett tag sedan veta att mitt ex har träffat en ny. Detta krossade mig helt. Det är flera år sedan vi gjorde slut, ändå blir jag så olycklig av att se honom med en annan. Och jo, jag har såklart stalkat både honom och den nya i smyg. Han behandlade mig ganska illa och relationen var i slutändan inte bra. Ändå känner jag mig svartsjuk! Jag skäms för mina känslor, eftersom jag verkligen älskar min nuvarande partner. Vad borde jag göra och vad säger det här om mig?

Över för mig?

Ja, vad ska man göra när ett ex fortsätter att figurera i ens tankar?

Känner du igen dig i brevet ovan? Har du också haft svårt att släppa taget om ett ex, fastän du inte ens ville ha hen tillbaka?

Har man rätt att känna sig svartsjuk när en före detta kärlek hittar en ny? Vad ska man göra om känslorna bara bubblar fram, fast man försökt gå vidare i livet?

Är det ett svek gentemot en ny partner att fortfarande fundera på sitt ex, eller är det helt naturligt?

Vad skulle du göra i brevskrivarens ställe?

Och hur ska man göra ifall man noterar att ens partner fortfarande snokar på sitt ex´s Instagram? Är det en varningsflagga eller ingenting att bry sig om?

Det här ska vi fundera på i nästa avsnitt av Relationspodden, så nu behöver vi dina tankar, erfarenheter och råd. Du är alltid anonym när du skriver till Norrena & Frantz, ditt svar kan komma att läsas i podden och publiceras i redigerad form här på svenska.yle.fi.

När det är svårt att släppa taget om sitt ex – vad göra?