Så här tar du tillvara örterna på bästa sätt – vissa kan torkas, andra behåller smaken bäst i frysen
Hösten är här och trädgården gör sig beredd att gå i vintervila. Nu är dags att skörda örterna, det gäller att samla in dem innan frosten kommer.
Örterna som var gröna och frodiga i somras börjar få bruna toppar och en del gulnade blad. Men tittar man lite närmare finns där fortfarande blad som är gröna och fina och smakar bra.
Att samla in örter är enkelt och det är en glädje att fylla kryddskåpet med egenhändigt odlade örter.
Libbsticka och mejram är goda i soppor, oregano är perfekt som pizzakrydda och citrontimjan passar till ugnsrostade grönsaker, bara för att nämna några örter man gärna plockar fram på vintern.
Torka örter till te
Citronmeliss och kamomill är trevliga i tekoppen på kvällen och myntate är kanske det perfekta örtteet, som brukar uppskattas av alla.
Det finns många sorters mynta. De vanligaste är pepparmynta, krusmynta och marockansk mynta, men det finns även mer spännande sorter som chokladmynta, äppelmynta och grapefruktmynta. De går bra att blanda efter smak eller att dricka som te var för sig.
Mynta och citronmeliss smakar gott i te även efter att de gått i blom. För den som gillar örtte går det att spara mycket pengar på att odla sina egna örter. Ett tips till alla chokladälskare är att chokladmynta smakar underbart av mintchoklad och blir riktigt bra när man torkar den till te.
Torka örterna på bricka eller i en svamptork
De flesta kryddörter går bra att torka i vanlig rumstemperatur, utbredda på en bricka eller upphängda i tunna buketter. De behåller sin smak i minst ett år.
Så här torkar du kryddörter
Plocka kryddörter en torr och solig dag. Örterna har mer smak när solen skiner och de torkar snabbt.
Skölj inte örterna innan torkningen. Då torkar de dåligt och kan till och med börja mögla.
Torka örterna inomhus, utom räckhåll för direkt solljus och på en torr, varm plats med god luftcirkulation.
En svamptork är utmärkt till örttorkning, men tänk på att hålla temperaturen på max 40 grader för att behålla så mycket smak som möjligt. Vissa örter kan brännas vid högre temperaturer.
Bred ut örterna på en bricka med en ren kökshandduk eller bind ihop dem i tunna buketter och häng upp.
Örterna är torra när de går lätt att smula sönder. Blad går fortare att torka än stjälkar, så överväg att ta bort stjälkarna. De smakar ändå inte så gott.
Så snart örterna är torra skall de läggas i en lufttät burk. Glas- eller plåtburkar är bäst.
Örterna bör förvaras mörkt för att behålla så mycket som möjligt av smaken.
Örter som går bra att torka
timjan
rosmarin
salvia
oregano
libbsticka
mejram
kyndel
citronmeliss
mynta
Frys in kryddörter
Vissa örter, som basilika och koriander, tappar smaken när man torkar dem och är därför bättre att frysa. Den torkade basilikan i mataffären är frystorkad för att behålla smaken, men till det krävs särskild utrustning, så de små mängder man har hemma kan man nöja sig med att frysa in.
Så här fryser du in kryddörter
Lägg örterna i kallt vatten så att småkryp, jord och skräp sköljs bort.
Rulla in dem i en kökshandduk och tryck försiktigt för att suga upp vattnet.
Hacka örterna grovt och lägg dem i en plastpåse eller en plastburk.
Frys in.
Örter som är bäst att frysa
basilika
persilja
gräslök
koriander
dill
Övervintra kärleksört i en blomvas
Kärleksörtens blad är ätliga och har en fin smak som påminner om ärtskidor och är goda i sallad. Sätt några stjälkar kärleksört i en vas med vatten och byt vattnet en gång i veckan. Kärleksörten står sig hela hela vintern och man kan plocka färska blad av den. Till våren har stjälkarna fått rötter och de kan planteras ut i trädgården igen som nya plantor.