Hoppa till huvudinnehåll

Östnyland

Incident på Borealis plastfabrik i Borgå – en person kan ha exponerats för bensen

En stor grå tank och en massa rör i grått, gult och rött.
Bildtext Bolaget har skridit till åtgärder för att liknande incidenter inte ska ske igen. Arkivbild.
Bild: Yle/Lone Widestam

En ambulans kallades till Borealis fabrik i Sköldvik på onsdagen. Det här efter att en arbetare eventuellt hade exponerats för ett giftigt ämne.

En person som deltar i årsrevisionen av Borealis Polymers plastfabrik i Borgå granskades av ambulanspersonal på onsdagen (6.9).

Borealis vd Satu Kosonen-Kaija betonar att det inte är frågan om någon olycka, men att det i samband med arbetena skedde en incident i olefin-produktionen.

Hon berättar att det hade läckt vätska från en maskin. En person hade sedan av misstag stigit i vätskan med foten.

Vid fabriken utgick man från att det i vätskan kan finnas kolväten som eventuellt är bensen. Bensen är giftigt och cancerframkallande.

Gick i nöddusch

Personen i fråga hade enligt Kosonen-Kaija på sig skyddsutrustning och gick efter händelsen i en nöddusch.

Hon beskriver incidenten som liten, men att bolaget ringde industribrandkår och ambulans för att säkerhet är en högt prioriterad fråga på fabriken.

Ambulanspersonalen konstaterade att allt var under kontroll med den berörda personen och arbetet på fabriken kunde sedan fortsätta som normalt.

Kan ha skett fler exponeringar

Incidenter som denna är sådant som händer när det är mycket arbete på gång på fabrikens område, konstaterar Satu Kosonen-Kaija. Årsrevisionen sysselsätter över 2 000 personer.

Bolaget misstänker att det eventuellt har skett andra, enskilda exponeringar under revisionsarbetets gång och de utreds som bäst. De möjliga fallen har ändå inget med onsdagens incident att göra, förklarar Kosonen-Kaija.

Hon betonar att Borealis ser väldigt allvarligt på sådana här incidenter och att bolaget redan har skridit till åtgärder för att förhindra att något liknande sker igen.

Hon lyfter fram att det för årsrevisionen finns tydliga instruktioner för säkerhet och skydd av personal.