Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Andelsbankens kunder i Raseborg utsatta för nätfiske – brottslingar försökte komma åt kundernas uppgifter

Bankkoder.
Bildtext Många bluffmeddelanden har skickats ut till Andelsbankens kunder där brottslingar försöker komma åt kundernas uppgifter.

Brottslingar försöker komma åt koder till nättjänster hos kunder i Andelsbanken. Bedrägeriförsöken har klart ökat under sommaren, säger Andelsbanken Raseborgs riskhanteringschef Henrika Linnokari-Bäcklund.

I ett pressmeddelande skriver banken att brottslingar slumpmässigt skickar mängder med meddelanden till Andelsbankens kunder, så vem som helst kan råka ut för ett bluffmeddelande.

Kunder fick i somras textmeddelanden i Andelsbanken namn. I dem stod det till exempel att någon försökt göra en girering eller att en betalning har gjorts med en kunds kort och att kunden måste kontrollera saken så att kortet inte ska spärras.

Sådana nätfiskemeddelanden har ingått i samma meddelandekedja med meddelanden som sänts av oss, skriver Andelsbanken Raseborgs riskhanteringschef Henrika Linnokari-Bäcklund.

Brottslingarna har ringt kunderna

En del meddelanden har handlat om ovanlig aktivitet eller uppringningsförsök, eller så har kunden uppmanats kontrollera sin aktivitet på nätet och återställa sin åtkomsträtt.

Det har också förekommit bedrägerier där brottslingar har skickat ett nätfiskemeddelande och efter det ringt till offret. Under samtalet har kunden uppmanats överföra sina pengar till ett så kallat säkerhetskonto. Pengarna går till brottslingarna via det kontot.

I meddelandena har det funnits en falsk länk som påmint om Andelsbankens webbadress men som haft skillnader i stavningen. Länken har lett till en sida som påminner om Andelsbankens nätbank men där det fiskas efter kundens bankkoder och kortuppgifter.

Kunder i alla åldrar drabbades

Det är inte bara äldre personer som blivit utsatta för bluffmeddelanden, utan problemet gäller alla åldrar.

Riskhanteringschef Henrika Linnokari-Bäcklund påminner om att banken aldrig sänder meddelanden som innehåller en länk till nätbankens inloggningssida.

”Banken ber inte kunden logga in via en länk eller uppge sina bankkoder ens för att ta emot eller annullera en betalning”, skriver Henrika Linnokari-Bäcklund i pressmeddelandet.

En kvinna ler mot kameran. Hon heter Henrika Linnokari-Bäcklund.
Bildtext Henrika Linnokari-Bäcklund är riskhanteringschef på Andelsbanken Raseborg.
Bild: Andelsbanken Raseborg

”Om en kund får ett meddelande med en länk till nätbanken, så är det ett bluffmeddelande. Då gäller det att inte klicka på länken eller göra något annat som man eventuellt uppmanas göra i meddelandet.”

Om en kund misstänker att hens koder har hamnat i fel händer är det bäst att genast spärra koderna genom att ringa 0100 0500 (privatkunder) eller till spärrtjänsten +358 100 0555 som är öppen dygnet runt.