Hoppa till huvudinnehåll

Familj

Buu-klubben
Yle Watt

Norrena & Frantz: ”Min flickvän gick upp i vikt, så jag ville inte ses i hennes sällskap” - om att gömma undan sin partner

Ung man och kvinna ligger på en soffa, hon kramar honom men han tittar bort
Bildtext Ska vi gå ut ikväll, älskling? - Njaa ...
Bild: CHRISTOPHER NUZZACO

Ghosting, negging, cookie jarring ... det känns som att nya klämmiga engelska datingtermer ploppar upp som kantareller efter en regnig sommar

En av de nyare är ”stashing” eller ”pocketing”. Termen må vara ny, men fenomenet har funnits länge.

Ofta är upplägget ungefär det här: Du har träffat någon som gärna umgås med dig på tumanhand, helst hemma hos någondera av er. Trots att förhållandet har pågått ett tag har du inte träffat hens familj eller vänner. Också på hens sociala medier är du osynlig, om ni går på restaurang lägger hen hellre ut en bild på sin mat än på dig.

Stashing innebär helt enkelt att man gömmer undan den person man dejtar

Ibland kan det finnas mer rimliga orsaker till beteendet. Din partner kanske inte vill gå händelserna i förväg och göra relationen offentlig med buller och bång innan ni är säkra. Eller så kanske hen snarare skäms för sin familj än för dig.

Men ignorera inte de röda flaggorna. Kanske du hålls i skymundan för att din partner också dejtar andra? Eller för att hen skäms för dig och inte alls ser en gemensam framtid för er, men ändå låter dig hänga kvar.

Eller - i värsta fall - hen kanske är en narcissist som vill se till att du hålls isolerad och därmed blir allt mera beroende av partnern.

Exempel på alla dessa scenarier gick att hitta i veckans brevskörd.

Men vad göra ifall man inser att man hålls undangömd? Det funderar vi på i veckans poddavsnitt. Ett urval av veckans brev kan du läsa här nedan.

Norrena & Frantz

Spela upp

Han hade blivit kändis och hade flera flammor på gång

En urgammal romans blossade upp på nytt för några år sedan. Han har blivit smått känd i ankdammen, så jag trodde han skämdes för mig eftersom han vägrade ses på stan.

Senare förstod jag att han hade många flammor av båda könen lite varstans! Då sa jag ifrån.

Men det sved nog i självkänslan, jag kände mig gammal, ful och värdelös ett tag innan jag istället blev arg, tog tillbaka mitt förnuft och insåg att det var hans beteende som var det värdelösa.

Maria 50+

Man och kvinna sitter på en uteservering, han har ryggen mot kameran, hon ser arg ut
Bildtext Så du vill att jag drar den här filten över huvudet ifall någon bekant råkar gå förbi? Varför?
Bild: DEAN DROBOT

Han skyllde på att han var svår att leva med

Jag började dejta en man via Tinder. Vi klickade, allt var otroligt bra på det sexuella planet och han sade att han sökte något seriöst.

Men vi gick aldrig på vanliga dejter eller sågs bland folk. Han ville ha mig för sig själv, men ville inte bli ihop och skyllde på att han är ”svår att leva med”. Han undvek alla diskussioner om relationer och känslor.

Jag fick nog efter tre månader. Jag känner mig dum som föll för honom.

Heartbroken 34

Han levde ett dubbelliv och hans mamma spelade med

Som ung var jag ihop med en kille som inte vågade göra slut med sitt ex. Vi träffades rätt ofta, men alltid på hans villkor. Han skyllde på sitt jobb och att han hade så oregelbundna arbetstider och jag gick på det.

I efterhand ser jag ju att det var konstigt att vi aldrig kunde gå på stan tillsammans. Jag fick nog träffa hans mamma och kompisar, de spelade med.

Fick reda på hans dubbelliv då flera av mina kompisar sett honom med en annan tjej. En hade följt efter dem så vi fick reda på var hon bodde.

Det visade sig vara hans ex, som han fortsatt att vara ihop med i flera år i en annan stad. Hans mamma och kompisar visste om allting. Jag ville bara spy.

Lurad kvinna

Ung man och kvinna på en folktom gata
Bildtext Blondin? Vilken blondin? Jag ser ingen blondin, så hon kan absolut inte vara min flickvän. Dum di dum ....
Bild: ALINA BITTA

Han gick från drömprins till monster

Det började med kärleksbombning och allt verkade härligt, men förhållandet utvecklades inte såsom det brukar göra om båda tycker om varandra.

Jag fick aldrig träffa hans barn eller familj, inte hans vänner heller. Han tog mig aldrig med på fester. Vi träffades regelbundet hemma hos varandra, men han ville aldrig umgås med mig utanför hemmets väggar.

Så kom dagen då jag kom på honom med att flirta hämningslöst med andra kvinnor på sociala medier. Det kom som en kalldusch och hela min tillit till honom försvann.

Hans beteende förändrades. Han kunde försvinna i perioder och komma tillbaka. Han blev aggressiv och betedde sig egoistiskt. En terapeut fick mig att inse att jag utsattes för psykisk misshandel.

När jag konfronterade honom försvann han utan ett ord. Det har nu gått ett halvår sedan dess, och jag har sakta börjat få tillbaka mitt självförtroende. Han gjorde mig väldigt illa.

Åsa 46 år

Ville inte visa mig med flickvännen när hon gått upp i vikt

En flickvän som jag hade för länge sen blev tråkig efter att vi varit tillsammans en tid. Jag började höra elaka kommentarer om hennes utseende (hon hade gått upp i vikt och klippt håret).

Det ledde mer och mer till att jag inte ville visa mig nånstans i hennes sällskap. Det tog slut en kort tid senare också.

Den konstiga vännen