Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Många har lurats av bluffsamtal från finländska nummer – men snart blir de här samtalen omöjliga

Bildsättningsbild på att ett finländskt telefonnummer ringer.
Bildtext Ett inkommande samtal från ett finländskt telefonnummer (bilden är editerad så att numret har anonymiserats).
Bild: Niklas Fagerström / Yle

Bedragare som ringer från utlandet försöker lura finländare genom att använda sig av förfalskade finländska mobilnummer. Men teleoperatörerna sätter stopp för fenomenet om tre veckor. Också textmeddelanden ska begränsas så småningom.

Telefonen ringer och det verkar som att det kommer ett samtal från ett finländskt mobilnummer, men i själva verket kommer samtalet från bedragare i utlandet.

– Vi har sett i operatörernas statistik att sådana här samtal ibland står för hälften eller mer än hälften av samtalen från utlandet. Det handlar alltså om ett stort fenomen, bekräftar Klaus Nieminen som är ledande sakkunnig på Transport- och kommunikationsverket Traficom.

Klaus Nieminen på Kommunikationsverket.
Bildtext Klaus Nieminen påpekar att de förfalskade numren har möjliggjort många bedrägerier, men att en lösning är i sikte.
Bild: Kommunikationsverket

Bedragarna använder sig av många olika finländska nummer. Samtalen kommer kampanjvis, så att det en del dagar rings många samtal, och andra dagar betydligt färre.

Polisen berättar att många har drabbats

Centralkriminalpolisen bekräftar att man har tagit emot många polisanmälningar om det här fenomenet, och att det årligen har handlat om miljontals euro som bedragare har fått tag på genom att använda förfalskade finländska mobilnummer.

På teleoperatören Telia betonar man ändå att det inte alltid behöver vara så illa.

– Det handlar inte alltid om allvarliga bedrägerier. Men att telefonsamtalen ser ut att komma från finländska nummer gör det mer troligt att samtalen besvaras, kommenterar Antti Turunen som är bolagets chef för riskhantering.

Klaus Nieminen på Traficom berättar dessutom att telefonnäten traditionellt har byggt på att man kan lita på det som utländska operatörer förmedlar om telefontrafiken från utlandet.

– Det har inte varit möjligt för en finländsk teleoperatör att avgöra vilka som är riktiga telefonnummer och vilka som är fejkade.

Är det på dörrtillverkarens ansvar om någon kommer till din ytterdörr, ringer på och du bestämmer dig för att ge personen pengar?

Ilkka Tuominen, chef för bedrägeribekämpning på DNA

Om en operatör i Indien alltså påstår att det är ett finländskt nummer som ringer så har teleoperatörerna här i Finland inte haft någon orsak att tvivla på det.

Exempelvis så kommenterar teleoperatören DNA att de inte tar ansvar för att folk har blivit lurade.

– Man kan jämföra det med att är det på dörrtillverkarens ansvar om någon kommer till din ytterdörr, ringer på och du bestämmer dig för att ge personen pengar. Vi möjliggör helt enkelt att förbindelserna fungerar och det finns tyvärr en stor mängd personer som missbrukar det och som har gjort det till sin affärsverksamhet, kommenterar Ilkka Tuominen som är chef för bedrägeribekämpning på teleoperatören DNA.

Mobilsamtal ska spärras

Men i fjol blev det omöjligt att förfalska finländska trådtelefonnummer när man ringer från utlandet, efter ett samarbete mellan teleoperatörerna och den övervakande myndigheten Traficom. Då minskade antalet bluffsamtal avsevärt.

Om användaren är utomlands så tillåts samtalet – annars blockeras det

Klaus Nieminen på Transport- och kommunikationsverket Traficom

Och i början av nästa månad – från och med den 2 oktober – så ska det på motsvarande sätt bli omöjligt att förfalska finländska mobiltelefonnummer.

– När en teleoperatör får ett samtal som kommer från utlandet och som verkar komma från ett finländskt mobilnummer, så ska operatören kontrollera om telefonen med det abonnemanget befinner sig utomlands eller inte. Om användaren är utomlands så tillåts samtalet – annars blockeras det, säger Nieminen.

Kollen sker via ett nytt nationellt register som operatörerna samarbetar om. Där registreras inte var användaren befinner sig, utan bara om samtalet får förmedlas eller inte. På så sätt respekterar man användarens dataskydd.

– Vi hade kunnat agera tidigare, men det här är processer som räcker länge. Det viktigaste är nu att vi har kommit fram till en hållbar och enhetlig lösning. Då blir slutresultatet också bättre, kommenterar Ilkka Tuominen på DNA.

Bedragare i Finland kan ändå i nuläget och också i framtiden ringa förfalskade samtal till finländare. Men inrikessamtal har ändå inte förfalskats i stor skala hittills, enligt Traficom, och det är också betydligt lättare för den finländska polisen att agera när det sker bluffsamtal inom landets gränser.

Stopp på sms-förfalskningar är nästa steg

Förfalskade textmeddelanden är också vanligt förekommande, och meddelanden från bedragare kan till exempel hamna i samma meddelandekedja som meddelanden från till exempel banken eller posten.

Tanken är ändå att det i början av nästa år ska bli omöjligt att förfalska avsändaren på viktiga textmeddelanden. Att så har kunnat ske har varit ett stort problem, och lett till att finländare totalt lurats på miljontals euro per månad.

– Som myndighet så hoppas vi att alla organisationer som skickar viktiga sms-meddelanden ska registrera sitt namn. Då kan utomstående inte skicka sms i deras namn, berättar Klaus Nieminen på Traficom.

Myndigheten och operatörerna kommer så småningom med mer information om hur registreringen ska gå till. Operatörerna ska också kunna filtrera bort meddelanden som skickas med namn som liknar de skyddade namnen.

Klaus Nieminen är glad över att det så småningom blir stopp för de aktuella bluffsamtalen och för fejkade textmeddelanden.

– Jag är mycket nöjd över att vi har hittat en teknisk lösning på det här tydliga problemet. Det har varit ett långt projekt och jag måste säga att vi i samarbete med olika branscher har kommit till bra lösningar, säger han.

Diskussion om artikeln