Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Fingrid kommer med lugnande besked: Liten risk för elbrist i vinter

Högspänningsledning och torn mot grå himmel.
Bild: Jani Aarnio / Yle

Jämfört med förra året har vi utökat vår egen elproduktion och fått bättre möjligheter att importera el från grannländerna. Men enligt Fingrid är det ändå viktigt att vi fortsätter att spara energi.

I vinter kommer risken för elbrist att vara liten i Finland, meddelar stamnätsbolaget Fingrid som har gjort en analys av eltillgången inför vintern.

Det här beror på att den inhemska produktionen av el har ökat men också på att tillgången på imporerad el från grannländerna förbättrats.

Jämfört med förra vintern har också Olkiluoto-3 tagits i bruk och vindkraften har utökats.

Inhemsk produktion lappas på med el från Estland och Sverige

Fingrid uppskattar att elbehovet under en vinterdag med mycket kallt och vindstilla väder uppgår till omkring 14 300 megawatt.

Den här elkonsumtionen kan i en optimal situation täckas med 12 800 megawatt inhemsk produktion och den överskridande mängden – 1 500 megawatt – kan importeras från Estland och Sverige.

”Viktigt att spara el i fortsättningen också”

”Den betydande minskningen av elanvändning under konsumtionstopparna hjälpte till att trygga tillgången på el förra vintern. Den här typen av ansvarsfullt agerande från elkonsumenternas håll är viktigt i fortsättningen också”, säger Fingrids direktör Tuomas Rauhala i ett pressmeddelande.

Fingrid räknar med att konsumenterna kommer att fortsätta spara el eftersom trenden med mera måttfull elkonsumtion har fortsatt även efter förra hösten och vinterns utmanande situation.

Vid konsumtionstoppar kan tillgången på el försvagas om det samtidigt uppstår störningar i viktiga kraftverk eller i elöverföringen.