Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Blomsterprakt just nu i hortensiaparken i Pargas

Rosa hortensiablommor.
Bildtext En del hortensiasorter skiftar i rosa.
Bild: Marie Söderman / Yle

Hortensiaparken i Pargas är nu fylld av hundratals blommande buskar. Nästan alla plantor överlevde vinterns tjocka istäcke.

I parken finns 118 olika sorter av vipphortensia, Hydrangea paniculata. Totalt har parken omkring 340 plantor.

Parken hör till nätverket Eurotrials som organiseras i nio europeiska länder. Tanken är att Pargas stad undersöker hur härdiga plantorna är och hur väl de till exempel tål beskärning.

– Vi har tre plantor av nästan alla sorter. En av de tre plantorna beskärs kraftigt, en beskärs milt och den tredje rör vi inte alls. Vi märker redan nu att vissa sorter mår bra av beskärning, andra gillar inte beskärning alls. Därför är det svårt att ge ett allmänt råd om hur vipphortensior ska beskäras, säger stadens parkmästare Annette Backholm.

Närbild på vita blommande hortensiabuskar.
Bildtext Flera buskar har ståtliga blomklasar.
Bild: Marie Söderman / Yle

Buskarnas blommor är i regel vita men flera sorter skiftar i olika rosa nyanser eller i en limegrön nyans. Hydrangea paniculata är en typ av hortensia som inte skiftar i blått om marken är sur.

Parken grundades 2020-2021 och plantorna skyddas inte under vintern. Det är den enda parken inom nätverket Eurotrials som står helt och hållet utomhus. Plantorna kommer från Nederländerna.

Det har visat sig att de plantor som nu växer i parken är väldigt härdiga.

– I vintras hade hortensiaparken ett 30 centimeter tjockt istäcke över sig. Då tänkte jag, herrejestas hur ska det här sluta? Men bara en hortensiasort dog, säger Backholm.

Måndagen den 18 september 2023 ordnar Pargas stad en hortensiadag i parken, mellan klockan 15–17.30 och allmänheten är välkommen. Hortensiaparken ligger vid Centralparkens östra strand på Solbågen 6.

Hortensiabuskar vid stenläggning.
Bildtext Allmänheten kan promenera längs med gångarna och varje sort är tydligt utmärkt med en skylt.
Bild: Marie Söderman / Yle

Diskussion om artikeln